Această comisie, care la alegerile din 2020 a organizat 17 secţii de votare în Rusia, a invocat motive de securitate pentru reducerea numărului de secţii de votare pe teritoriul rus.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova propusese chiar deschiderea a numai două secţii de votare în Rusia, ambele la Moscova, dar în cele din urmă comisia electorală a decis să deschidă câte o secţie şi în oraşele ruseşti Sankt Petersburg, Iaroslavl şi Surgut.
Opoziţia de la Chişinău a acuzat autorităţile din Republica Moldova că încearcă să manipuleze procesul electoral pentru a limita exprimarea votului de către numeroasa diasporă din Rusia.
Şi Ministerul de Externe rus a criticat reducerea drastică a numărului de secţii de votare pe teritoriul Rusiei, decizie despre care a afirmat că demonstrează existenţa unui sentiment de „teamă şi nesiguranţă” în rândul autorităţilor de la Chişinău. „Cifrele vorbesc de la sine. În Rusia, unde, conform informaţiilor Comisiei Electorale Centrale a (Republicii) Moldova, sunt mai mult de 8.000 de alegători înregistraţi, vor fi deschise numai 5 secţii de votare, în timp ce în Italia, unde sunt mai puţin de 2.500 de alegători potenţiali, vor fi 60 de secţii”, remarcă MAE rus.
Potrivit Moscovei, „limitarea drepturilor” alegătorilor moldoveni din Rusia cu argumentul garantării securităţii este absurd şi îndepărtat de realitate.
Preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a fost în ultimele zile în Italia pentru a face campanie electorală printre cetăţenii moldoveni la Torino, Parma şi Bologna.