Temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a crescut la 17,15 grade Celsius – cu 0,06 grade mai mare decât recordul de duminică, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, care urmăreşte astfel de modele din 1940.
Recordul fusese stabilit ultima dată de patru zile consecutive, la începutul lunii iulie 2023. Înainte de aceasta, cea mai caldă zi fusese în august 2016.
“Lunea care a trecut s-ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile – prin asta înţeleg să ne întoarcem cu zeci de mii de ani în urmă”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.
În ultimele zile, oraşe din Japonia, Indonezia şi China au înregistrat temperaturi record. Ţările din Golf, de asemenea, au fost afectate de indicii de căldură – care iau în considerare umiditatea – care au depăşit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele părţi ale Europei au depăşit 45 de grade Celsius.
Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele recordului, spun oamenii de ştiinţă. Dar, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Nino pentru a aduce un nou record zilnic, nu este cazul în luna iulie a acestui an. Haustein spune că este “remarcabil” faptul că recordul a fost depăşit acum, când lumea se află în teritoriu neutru şi nu mai resimte impactul El Nino.