Armata noastră va rămâne cu două sisteme operaționale, care ne pot apăra de eventuali inamici, și va dona unul dintre celelalte două, care nu sunt încă în funcţiune.
Responsabilii au condiţionat însă cedarea sistemului Patriot de continuarea negocierilor cu Statele Unite. Scopul este să obţinem un sistem similar sau echivalent, vital pentru protejarea spaţiului nostru aerian.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis că România să doneze Ucrainei un sistem Patriot de apărare antiaeriană după ce Ministerului Apărării Naționale a analizat impactul asupra securității naționale. Potrivit unor surse militare, Statul Major al Apărării nu ar fi recomandat această donație. CSAT-ul susține însă că va fi făcută dar este condiționată de continuarea negocierilor cu aliații, în special cu Statele Unite.
„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create” se arată într-un comunicat al CSAT.
Cristian Pîrvulescu, analist: „E vorba despre o compensație pe care România ar trebui să o primească printr-un alt tip de arme considerate foarte importante. În principiu, se vorbește tot despre rachete, dar poate să fie vorba și despre alte arme. În orice caz despre o livrare rapidă, despre un contract al unui tip de arme pe care România le consideră importante.”
La scurt timp după anunțul de la Cotroceni, președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia pe contul său de socializare și a scris că este recunoscător României.
Volodimir Zelenski: „Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești. Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul principial pentru Ucraina.”
General (r) Virgil Bălăceanu: „Trebuie să fie un motiv de decizie înțeleaptă națională, dar această înțelepciune se va vedea când vom vedea și alte avantaje pe care România le are printr-un asemenea gest, mai ales din partea Statelor Unite.”
România a contractat din Statele Unite ale Americii șapte sisteme Patriot, cu patru miliarde de dolari. Iar până acum au ajuns în țară primele patru care au intrat în dotarea forţelor aeriene. Două dintre bateriile de apărare antiaeriană sunt operaționale după un proces care a culminat cu trageri reale în poligon.
Potrivit unor surse NATO, sistemul Patriot care va fi donat Ucrainei nu este unul dintre cele două operaționale deja și care ar proteja în acest moment zona de sud a țării și scutul de la Deveselu. Spre țara vecină ar urma să plece o a treia baterie de apărare antiaeriană care ar fi trebuit să devină operațională până la mijlocul anului viitor.
Fiecare baterie de apărare antiaeriană are până la 8 lansatoare, iar un lansator are 4, 12 sau chiar 16 rachete. Asta înseamnă că o baterie încărcată la maximum poate lansa în același timp 128 de rachete care au capacitatea de a lovi simultan ținte multiple, la 160 de kilometri distanță.
Următoarele trei sisteme Patriot care vor ajunge în România vor intra în dotarea Forțelor Terestre.