Rizea a condamnat mentalitățile „vechi și greșite”. Fără o schimbare a acestora, societatea nu poate evolua în bine, subliniază deputata.
„Menstruația, pentru că de ea este vorba, este un proces fiziologic natural și normal al corpului feminin. Nu e nicio necurățenie, nicio pedeapsă divină, niciun păcat. Din contră, este semnul care ne arată că Dumnezeu i-a îngăduit femeii să zămislească viață în trupul ei. Și nu forța fizică brută a bărbaților care a făcut de mii de ani ca societatea umană să fie una patriarhală, ne-a permis nouă, ca specie, să supraviețuim, ci tocmai acest dar al femeilor pe care mulți s-au grăbit să-l stigmatizeze.
Din păcate, avem multe comunități care încă mai cred în inferioritate femeii prin prisma slăbiciunii ei fizice. Am întâlnit multe situații în care fetele sau femeile se jenau să facă anumite lucruri, să meargă în anumite locuri, în „acele zile”.
Nu trebuie să fie așa!
Văd din ce în ce mai multe declarații ale ierarhului tomitan care ies în evidență tocmai pentru că îndeamnă spre acest tip de mentalități vechi și greșite, parcă în ciuda tuturor celorlalte voci echilibrate din sânul Bisericii. Și e păcat! Trăim într-o lume diversă, în care diferit nu înseamnă inferior. Diferit nu e un neajuns. Diferit e doar altfel. Ar cam fi cazul să începem să înțelegem asta, ca să putem evolua în bine”, este mesajul Cristinei Rizea.
Reacția vine după ce ÎPS Teodosie a declarat că în perioada „neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă.