Rusia a început deja să pregătească activ bombardamente ascunse, atacuri incendiare și daune aduse infrastructurii pe teritoriul european, direct și prin proxy, fără prea mare preocupare față de posibilele fatalități civile, cred oficialii serviciilor de informații. În timp ce agenții Kremlinului au o istorie lungă de astfel de operațiuni – și au lansat atacuri sporadic în Europa în ultimii ani – dovezile unui efort mai agresiv și mai concertat sunt din ce în ce mai agresive, conform evaluărilor din trei țări europene diferite, comunicate publicației Financial Times.
Un înalt oficial guvernamental european a anunțat deja faptul că, prin serviciile de securitate ale NATO, au fost împărtășite informații despre „agresiunea rusă clară și convingătoare”, care a fost coordonată la nivelul întregului continent.
NATO a emis o declarație în care își declară profunda îngrijorare cu privire la creșterea „activităților maligne pe teritoriul aliat” de către Rusia, invocând ceea ce a definit ca fiind o „campanie de intensificare a sabotajelor peste zona euro-atlantică”.
Temerile crescânde legate de apetitul Rusiei pentru daune fizice împotriva adversarilor săi urmează unui val de acuzații împotriva Rusiei din cauza campaniilor de dezinformare și hacking.
Potrivit averismentelor serviciilor occidentale de informații, Putin se simte în prezent „încurajat” să declanșeze o ofensivă cât mai susținută împotriva Europei, pe mai multe fronturi, fie prin dezinformare, fie prin sabotaj sau hacking.
Agresiunea sporită din partea informațiilor ruse reflectă, de asemenea, dorința Rusiei de a se reafirma la nivel de spionaj după cel mai grav eșec de la prăbușirea Uniunii Sovietice. În săptămânile care au urmat invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 600 de ofițeri de informații ruși care operau în Europa cu acoperire diplomatică au fost expulzați, provocând daune grave rețelei de spionaj a Kremlinului de pe întreg continentul. Rusia a depus efortur enorme pentru a-și reconstitui prezența în Europa, folosind adesea proxy precum membri ai diasporei ruse, sau grupurile de crimă organizată cu care Kremlinul are legături de lungă durată.
Odată cu intensificarea operațiunilor Rusiei, serviciile de securitate din întreaga Europă au intrat în alertă maximă față de amenințări și caută să identifice din timp atât resursele de terorism ale Moscovei cât și potențialele ținte de viitor ale ofensivei Kremlinului.
Rusia, terorism susținut la nivel european
Doi cetățeni ruso – germani au fost arestați în Bavaria, în luna aprilie, după ce ar fi complotat să atace amplasamente militare și logistice din Germania în numele Rusiei. În același timp, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie pentru declanșarea unui incendiu la un depozit care conținea transporturi de ajutor pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus. De asemenea, în Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri recente produse pe căile ferate nționale, bănuind că acestea ar putea fi acte de sabotaj susținute de statul rus.
Rusia a încercat să distrugă și sistemele de semnalizare de pe căile ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul ceh al transporturilor, în timp ce, în Estonia, cercetările finalizate asupra un atac asupra mașinii ministrului de interne, petrecu în februarie, și asupra jurnaliştilor, au concluzionat că actele de teroare au fost comise de agenții de informații ruși. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, anul acesta cu privire la posibile atacuri de sabotaj ale Rusiei asupra site-urilor militare.