Totodată, ministru a vorbit și despre când a putea fi terminată pandemia de Covid-19.
„Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul spune că în cazul în care vor mai apărea noi variante ale virusului se vor discuta atunci care vor fi următoarele acțiuni.
„În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a afirmat Rafila.
Întrebat dacă acest val pandemic va fi și ultimul, Alexandru Rafila a afirmat: „Toată lumea speră, ați văzut interviul directorului regional OMS Europa. Faptul că există transmisibilitate rapidă și cu îmbolnăvirea unui număr mare de persoane – peste cifrele oficiale există multe alte persoane care fac forme ușoare sau asimptomatic și nu sunt diagnosticate.
Populația se imunizează și prin boală și vaccinare. Acest lucru creează un puternic răspuns imun populațional și acest lucru poate să însemne încetarea pandemiei ca urgență globală de sănătate publică și transformarea într-o infecție respiratorie, ca gripa sau alte viroze care s-ar putea să aibă și sezonalitate și la care trebuie să intervenim prin vaccinare, mai ales la categoriile la risc”.