Cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, preşedintele Vladimir Putin i-a distins sâmbătă cu Premiul de Stat pentru Ştiinţă şi Tehnologie 2020 pe creatorii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, într-un moment în care ţara se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de contagiere cu noul coronavirus. „Puterea ştiinţei ruseşti a fost dovedită clar anul trecut, când persoane din întreaga lume aşteptau de la oamenii de ştiinţă salvarea de pandemia de coronavirus. Iar cercetătorii noştri au reuşit să obţină în timp record vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, sigur şi eficient”, a declarat preşedintele la înmânarea premiilor.
Putin l-a premiat pe directorul Centrului de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya, Alexandr Guintsburg; pe directorul ştiinţific adjunct al centrului, Denis Logunof, şi pe şeful pentru Cercetări Ştiinţifice al Ministerului rus al Apărării, Serghei Borisevici.
Acest succes a fost calificat de preşedintele rus drept „un triumf”, care a permis Rusiei nu doar să garanteze accesul la vaccinuri cetăţenilor ruşi, ci şi să ajute alte ţări.
Potrivit lui Vladimir Putin, progresele realizate de cercetătorii ruşi „deschid calea spre dezvoltarea de alte vaccinuri, mult aşteptate, împotriva unor boli virale periculoase”.
Între timp în Rusia se observă o creştere stabilă a cazurilor de contagiere cu noul coronavirus, în plină reticenţă a populaţiei să se vaccineze anti-COVID-19 şi în pofida apelurilor autorităţilor la imunizare.
Potrivit autorităţilor sanitare, sâmbătă au fost detectate 13.510 noi cazuri de COVI-19, reprezentând totuşi o scădere faţă de cifrele precedente, şi 399 de decese.
Mai mult decât atât, patru persoane au murit recent în Rusia la scurt timp după ce au luat vaccinul anti-coronavirus Sputnik V, în cazuri care nu au fost raportate anterior și care sunt luate “în serios” de către autoritatea de reglementare a UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) din Amsterdam. De asemenea, alți șase ruși au avut complicații medicale după administrarea vaccinului, potrivit unor dosare interne ale RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinurilor, consultate de EUobserver.
Aceștia au suferit o serie de simptome, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, umflături, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră după vaccin.
Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, un virusolog senior la Institutul de Cercetare Gamaleya de Epidemiologie și Microbiologie din Moscova, care a elaborat Sputnik V.
“Am solicitat informații despre acest caz și … am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals”, a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia în vârstă de 51 de ani, care a murit brusc după ce a luat a doua doză de Sputnik V.