Liderii PSD, PNL și UDMR au discutat despre constituirea guvernului fără USR, imediat după ce Elena Lasconi a dat un ultimatum la discuțiile de miercuri seara.
„Nu are nimeni timp să stea după ei”, au declarat surse participante la discuții pentru Antena 3.
La Palatul Victoria discuțiile liderilor politici au vizat problema bugetului, învestirea rapidă a noului guvern și cum vor fi împărțite ministerele.
Astfel, s-a decis ca funcția de prim-ministru să revină tot PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu, deși alte surse politice susțin că acesta ar fi interesat să preia șefia Camerei Deputaților.
Totodată, PSD vrea 9 ministere, dar UDMR am vrea la rândul său un minister în plus prin ieșirea USR din discuții. Liderii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților au stabilit ca viitorul Guvern să aibă 16 ministere, față de 18 cât sunt în prezent. Vor dispărea ministerul Familiei și ministerul Energiei care vor trece la Muncă, respectiv la Economie.
Klaus Iohannis a transmis că „bine ar fi să se miște repede” la negocieri pentru a putea convoca consultările. Acesta a precizat că îi va chema pe lideri la discuții doar atunci când coaliția va avea un nume de premier.
„Sunt negocieri în curs între partide, se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puțin în privința unei persoane care îmi este propusă pentru funcția de prim-ministru. Bine ar fi să se miște repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a declarat Iohannis.
Care ar putea fi calendarul învestirii Guvernului
România ar putea avea un nou guvern la începutul săptămânii viitoare, până de Crăciun.
Potrivit calendarului discutat în coaliție, vineri ar urma ca senatorii să depună jurământul, după ce președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul începând cu ora 14:00. Sâmbătă vor termina și deputații, urmând ca duminică sau luni președintele Klaus Iohannis să convoace partidele la consultări pentru nominalizarea unui premier. Audierile miniștrilor și votul de învestitură ar putea avea loc cel târziu marți, pe un calendar accelerat.
Pentru a fi învestit guvernul, coaliția are nevoie de 234 de voturi.PSD – PNL- UDMR și Minoritățile au 246 de voturi, fără USR, adică cu 12 voturi mai mult decât cele necesare.
Miercuri seara, liderul USR, Elena Lasconi, a declarat că ar fi vrut la guvernare dar „ei nu ne vor”.
„Bineînţeles că ne-am dori să fim la guvernare, să punem umărul pentru că ştim că avem colegi foarte buni, foarte pricepuţi, într-un moment greu pentru România, dar ei nu ne vor şi am observat asta încă de la începutul negocierilor”, a declarat aceasta la B1.