Protestele au loc simultan în mai multe localități din regiunea transnistreană, precum Tighina, Rîbnița și Dubăsari.
Protestatarii cu drapele, inclusiv ale Rusiei și pancarde cu mesaje, printre care ,,Moldova este vinovată de decesul oamenilor transnistrieni” scandează: ,,Moldova, permite furnizarea gazului!”.
,,Locuitorilor orașului Bender (n.r.-Tighina) le este foarte îngrijorător că Moldova, pe lângă blocada politică, transportului și informațională, a instituit și o blocadă energetică. Eu consider că suntem un popor încercat, vom rezista”, a spus un protestatar jurnaliștilor din regiunea transnistreană.
,,Dirijate de Moscova”
Guvernul de la Chișinău a reacționat, subliniind că manifestațiile sunt menite să destabilizeze situația de securitate.
,,Face parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și escalada situația de securitate. Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa-zisele autorități dirijate de Moscova”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Campanie de învinuire a Chișinăului
Analistul politic Ion Tăbîrță afirmă că protestele din regiunea separatistă Transnistria sunt organizate de regimul separatist de la Tiraspol, cu implicarea structurilor locale, precum MGB, adică pretinsul minister al securității și cu acordul Moscovei, acțiuni care fac parte dintr-o campanie de acuzații la adresa Chișinăului pentru criza energetică, declanșată de Kremlin.
,,Sunt organizate de capul regimului separatist de acolo, cu implicarea structurilor din regiune, cum ar fi MGB, însă cu certitudine ele sunt convenite cu Moscova, poate sunt inspirate de acolo. Fac parte din acea campanie de învinuire a Chișinăului de ceea ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană. De fapt, Moscova a creat această criză, refuzând să livreze gaze naturale în conformitate de contractul de la Gazprom, iar cei de la Tiraspol nu sunt cooperanți cu Chișinăul pentru că nu le permite Moscova, chiar dacă ei și-ar dori mult acest lucru. Și de aici, și această campanie informațională care s-a începutul la mijlocul lunii decembrie în a învinui Chișinăul de tot ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană. Dacă cei de la Tiraspol nu vorbesc nimic despre Ucraina, atunci cei de la Moscova învinuiesc Chișinăul și Kievul de criza energetică transnistreană”, a menționat analistul politic.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate pentru maximum două luni, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.