Întrevederea dintre Oleg Ozerov și Igor Dodon a avut loc după ce fostul președinte al Republicii Moldova a adus elogii lui Vladimir Putin și Rusiei cu ocazia împlinirii a 33 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă, subliniind că poporul rus este unul fratern.
,,Am constatat că, în prezent, legăturile bilaterale dintre țările noastre se află la cel mai jos nivel. Mi-am exprimat regretul față de faptul că Maia Sandu nu acceptă de jumătate de an scrisorile de acreditare din partea domnului ambasador, subliniind că este un caz fără precedent în istoria recentă a Moldovei. Mi-am exprimat convingerea că, după alegerile parlamentare, vom restabili parteneriatul strategic cu Rusia”, a notat Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), pe pagina sa de Facebook.
Argumentele președintei proeuropene
Anterior, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că ambasadorul Oleg Ozerov nu şi-a prezentat scrisorile de acreditare pentru că „el nu a fost încă invitat”.
„Nu poţi să inviţi reprezentantul unei ţări să depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe sau ceva de tipul acesta. E vorba despre atitudinea lipsită de respect în general a Kremlinului faţă de Republica Moldova, este vorba despre faptul că nu se respectă suveranitatea acestei ţări, integritatea teritorială. Nu e un lucru nou din păcate, nu mai suntem surprinşi, dar este doar o continuare a acestei atitudini”, a detaliat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Putin în spatele celor doi
Oleg Ozerov și Igor Dodon au făcut o fotografie împreună, având în spatele lor portretul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Întrevederea dintre cei doi a avut loc la scurt timp după ce ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, unde i s-a anunțat că trei angajați ai misiunii diplomatice sunt declarați persona non grata și obligați să părăsească Moscova. Aceasta reprezintă răspunsul Moscovei la decizia Chișinăului de a expulza trei diplomați ruși, printre care se află și copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Alexandr Andreev.
MAE moldovean a anunțat decizia pe 31 martie, în aceeași zi în care șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a prezentat probe privind faptul că Moscova l-a ajutat pe parlamentarul lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi, să scape de pușcărie, fugind în regiunea separatistă transnistreană.