Armand a transmis că are un proiect ce urma a fi supus votului Consiliului Local. Într-o postare făcută pe Facebook, edilul le-a transmis cetățenilor situația Blocului A, clădire aflată pe strada Gării de Nord nr. 6-8. Imobilul cu un total de 523 de apartamente și aproximativ 900 de locatari are o datorie enormă la Termoenergetica, acumulată după ce, în două dăți diferite, administratorii au delapidat fondurile asociației. Locatarii au de achitat acum către compania care se ocupă de distribuirea apei calde și a agentului termic 1,35 milioane lei.
În acest context, primarul din S1 a anunțat că a fost pregătit un proiect prin care vrea să achite această datorie: „În prezent, Asociația are conturile blocate și nu poate face plățile curente. Am pregătit împreună cu specialiștii noștri un proiect de hotărâre prin care Primăria Sectorului 1 va achita datoria și penalitățile către Termoenergetica SA. Vom diminua astfel presiunea financiară, lucru care va permite funcționarea corectă a Asociației de Proprietari. Este o situație extraordinară în care am ales să ne implicăm”.
Edilul susține că aceasta este o nedreptate față de care Primăria nu poate rămâne indiferentă. Respectivul imobil este încadrat în gradul de risc seismic 1, iar de proiectul de consolidare se ocupă Primăria Capitalei.
Reacțiile cetățenilor
Postarea lui Armand nu a rămas netaxată. „(…) de ce trebuie ca locuitorii sectorului 1 să suporte furturile unor foști președinți de asociații? Poate sunt și alte imobile în această situație în sector. Trebuie să și le asume locuitorii S1 pe toate?”, a scris MR, pe Facebook.
BD a comentat: „Datoriile nu sunt doar de la administratorii furăcioși, sunt și de la rău platnici. Ceea ce vreți sa faceți acum va crea un precedent. Nu mi se pare normal din taxele noastre să plătiți pentru unii care au preferat sa își cumpere țigări și băutură în loc sa își plătească întreținerea la bloc. Sunt mii de blocuri în situația aceasta, așa că sper să nu aveți susținere și proiectul să nu fie votat. Să nu mai zic că găsiți soluții doar pentru cei din blocuri, cei care locuiesc la case nu există, nu? Aaa, sunt mai puține voturi, am înțeles”.
„Inițiativa e lăudabilă. Totuși, Primăria ar trebui să acorde asistență juridică să recupereze măcar o parte a prejudiciului de la cei doi delapidatori”, a arătat NR, iar Armand a răspuns că se întâmplă deja acest lucru.
Ce spune legea
Unul dintre responsabilii pentru controlul asociațiilor de proprietari este însă chiar Primăria de sector. Potrivit Legii 196/2018, autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari. Acest compartiment controlează activitatea financiar-contabile din cadrul asociațiilor, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației. Administratorul este obligat să întocmească și să depună situația soldurilor elementelor de activ și pasiv. Astfel, primăria avea toate instrumentele să se sesizeze din vreme cu privire la facturile neachitate din blocul de pe strada Gării de Nord, însă nu a făcut-o.