„Mâine, 28 ianuarie, la prima oră era planificată plecarea noastră. Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitare, am decis să renunțăm la deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră. Renunțăm la deplasare pentru a stopa presiunile inumane în adresa medicilor de la Chișinău, dar și asupra membrilor familiei mele. Nu doresc să aibă probleme suplimentare unul dintre procurorii pe caz, care a avut o poziție neașteptată, umană, a înțeles importanța sănătății copilului și nu a avut obiecții față această deplasare. La fel, nu trebuie ca regimul să persecute judecătorii, care au acceptat plecarea la tratament”, a declarat Dodon.
Precizăm că judecătorii Curții Supreme de Justiție i-au permis săptămâna trecută lui Igor Dodon să plece în România în perioada 28 ianuarie – 5 februarie, pentru a-și însoți fiul la un tratament de reabilitare.
Procurorul Petru Iarmaliuc s-a declarat atunci categoric împotrivă, argumentând că orice altă persoană împuternicită ar putea să meargă și nu neapărat Igor Dodon. Totodată, procurorii au cerut audierea medicului care a semnat extrasul, pentru a afla necesitatea reabilitării anume în România, odată ce și în Republica Moldova poate fi urmat un asemenea tratament.
Ieri, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție, cerând înlocuirea măsurii preventive în privința lui Dodon. Procurorii solicită înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.
Procurorii au anunțat că medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat, pe 25 ianuarie, că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.
„Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul”, anunța ieri Procuratura Anticorupție.
Mai mult, instituția a precizat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie) nu există astfel de recomandări.
În aceste circumstanțe, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.