Capitala are, în sfârșit, buget pe anul 2024. A fost nevoie de un vot cu repetiție și la a patra strigare s-a obținut ceva greu de anticipat săptămâna trecută: un vot în unanimitate în favoarea soluției financiare a primarului Nicușor Dan.
Consilierii majorității PNL – PSD au lăsat din pretenții mai mult de jumătate în ceea ce privește subvențiile suplimentare de peste 1 miliard lei solicitate pentru termie și transportul public și au ridicat mâna aprobator pentru 240 milioane lei în plus la subvenția pentru termoficare și 200 milioane lei suplimentar la subvenția pentru transportul public de persoane. Bani în plus, 150 milioane lei, s-au dat și pentru plata parțială a restanțelor la sprijinul de care beneficiază persoanele adulte cu dizabilități, iar 25 milioane lei acoperă cheltuielile la proiectul Banca de alimente.
Cine a pierdut bani la votarea bugetului
Pentru satisfacerea doleanțelor consilierilor PNL și PSD și, implicit, a-i determina să voteze, în sfârșit, bugetul Capitalei, primarul Nicușor Dan a tăiat vârtos din unele proiecte culturale și educaționale. Bugetul ARCUB (Arte Cultură București) e mai mic cu 17 milioane lei, bugetul Proedus (Proiecte Educaționale și Sportive) a fost diminuat cu 25 milioane lei, la ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement) ajunge o alocație bugetară cu 20 milioane lei mai mică, iar bugetul Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție) are un minus de 13 milioane lei. Instalarea indicatoarelor rutiere pentru trecerile de pietoni, echipate cu lămpi cu leduri alimentate de panouri fotovoltaice, cu o valoare de 14,5 milioane lei, a fost amânată după ce bugetul Administrației Străzilor a suferit o corecție negativă de 30 milioane lei. Față de varianta proiectului prezentat inițial de primarul Nicușor Dan, șifonată la bugetul pe anul 2024 a ieșit și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, cu o diminuare de 20 milioane lei.