Primăria Capitalei a fost sancţionată de Garda de Mediu cu două amenzi în valoare totală de 150.000 lei. Prima, în valoare de 100.000 lei, a fost aplicată pentru lipsa măsurilor împotriva poluării, ca urmare a poluării masive ce s-a înregistrat duminică.
Scăpați cu mâna în registrul de procese-verbale, comisarii Gărzii de Mediu și-au adus aminte brusc că în București nu există un registru al spațiilor verzi, document obligatoriu în toate orașele mari, drept pentru care au mai aplicat o amendă în valoare de 50.000 lei.
Senzorii ce înregistrează poluarea cu PM10 și PM 2,5, particule aflate în atmosferă, s-au înroșit și au indicat în aproape toate cartierele depășiri ale concentrațiilor maxime admise. Indicele de poluare a ajuns la 100 iar nivelul de particule novice a fost de peste 2,25 ori mai mare față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Principalele cauze, susțin specialiștii în mediu, sunt traficul rutier, cu peste 2 milioane de autovehicule aflate în circulație în fiecare zi, poluarea generată de multitudinea de șantiere de construcții în care normele specifice de organizare sunt încălcate frecvent și lipsa spațiilor verzi, din ce în ce mai puține, sacrificate în schimbul dezvoltărilor imobiliare.
La toate acestea, la fiecare sfârșit de săptămână, exact când autoritățile de control sunt în week-end, se mai adaugă și arderile ilegale de materiale rezultate din dezmembrările auto, ce ridică în atmosferă substanțe nocive organismului. Coroborat cu un calm atmosferic ce nu este favorabil disperisei poluanților, tabloul poluării a atins cote de nesuportat pentru locuitorii Capitalei dar și pentru cei din localitățile din apropiere, indicele de poluare atingând nivel maxim și în Voluntari ori Popești-Leordeni.
Codași la calitatea aerului
Un nou plan privind calitatea aerului în București a fost promis de Primăria Capitalei încă din anul 2022. Ulterior, emiterea documentației a fost amânată în mod repetat până la finalul anului 2025. București ocupă locul 302 din 375 în ceea ce privește calitatea aerului în marile orașe din Uniunea Europeană, conform datelor statistice ale Agenției Europene de Mediu. Garda Națională de Mediu a solicitat în mod repetat actualizarea planului de calitate a aerului dar, tot în mod repetat, termenul pentru realizarea acestuia a fost amânat.
„Noi ne aflăm în preaviz de infrigement din partea Uniunii Europene pe condițiile de poluare în București. Primăria Capitalei a spus în anul 2020 că fostul plan de calitate a aerului nu este de natură să răspundă provocărilor actuale și că se va elabora un nou plan de calitate a aerului. A avut ca termen finalul anului 2022, la finalul anului 2022 am stabilit ca termen nou 30 noiembrie 2023 iar în 30 noiembrie 2023 s-a stabilit data de 30 octombrie 2025.”, transmite Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu.
Acesta spune că Primăria Municipiului București trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de pulberi în suspensie generate de traficul rutier, în special traficul de utilaje, inclusiv prin restricționarea circulației în situațiile în care se înregistrează creșteri mari și depășiri ale valorilor limită.