Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a subliniat că alegerile parlamentare, care urmează să aibă loc în toamna acestui an, sunt cruciale pentru viitorul european al țării sale.
,,Anul 2025, după cum se vede, este un an complicat și nu doar pentru Republica Moldova, dar întreaga Europă. Valorile fundamentale ale societăților noastre—securitatea și democrația—sunt amenințate. Este o luptă care va decide viitorul continentului european. Vedem cu toții ce s-a întâmplat cu scrutinele în România sau Georgia. Deja simțim pe deplin cum statul agresor Rusia, grupările criminale de pe loc s-au unit și vor să ne ofere pe tavă regimului de la Kremlin, să ne folosească ca zonă de conflict, să ne țină săraci și în frică”, a notat Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.
Apelul lui Igor Grosu
Oficialul de la Chișinău a venit cu un apel ,,către prietenii Moldovei, să ne ajute în continuare să ne apărăm democrația și țara. Noi, în Republica Moldova, avem o democrație tânără. O democrație care, mai bine de 30 de ani, este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin. În toți acești ani, acest regim a dirijat politicile interne ale Republicii Moldova prin politicieni care se vindeau grupărilor criminale ce furau resursele țării sau dintre cei care vindeau țara Kremlinului, mențineau dependența energetică față de Gazprom și promovau canalele propagandistice ale Rusiei. Noi, moldovenii, între timp, am demonstrat că știm să luptăm și că democrația noastră poate este firavă, dar la sigur e autentică. Moldovenii știu să aleagă cu inima – au făcut-o în 2020 când și-au dat votul pentru doamna Maia Sandu președintă, au făcut-o în 2021 și au ales la guvernare un partid pro european”.
Victoriile moldovenilor
Igor Grosu a mai evidențiat că, anul trecut, moldovenii au obținut alte două victorii istorice – ,,Maia Sandu a fost realeasă, astfel fiind prima președintă a Republicii Moldova căruia cetățenii i-au încredințat, prin vot direct, două mandate succesive și în cadrul unui referendum, moldovenii s-au declarat că sunt europeni. Moldovenii au înțeles că vectorul de dezvoltare european ne va asigura democrație, libertate și vom munci neobosit ca în 2030 să fim țară membră a Uniunii Europene”.
Afirmațiile au fost făcute în marja Conferinței Europene a Președinților de Parlament de la Strasbourg, un eveniment care se desfășoară o dată la doi ani. Reuniunea are loc în perioada 20-21 martie.