Primele informații despre acest subiect au fost publicate de cotidianul LB.ua, care a postat și o fotografie a tânărului. O sursă a BBC News Ukraine din cadrul SBU a confirmat aceste fapte, inclusiv vârsta tânărului, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Arhimandritul Nikita a postat ulterior un mesaj video pe canalul Telegram al eparhiei, în care susține că agenții SBU i-au dezbrăcat și fotografiat ei înșiși pe toți cei care se aflau în consistoriu (administrația eparhiei) în momentul percheziției.
- „La ora 7 dimineața, reprezentanții SBU au spart ușa, strigând și amenințând, au scos fiecare angajat al diecezei din camerele lor, i-au obligat să se dezbrace și să pună mâinile pe perete. Mă așteptam să fiu împușcat. Dar ne-au fotografiat doar din spate,
- Acestea sunt darurile pe care fiecare creștin ortodox din Ucraina le poate primi dacă crede în Dumnezeu și nu vrea să renunțe la credința ortodoxă, credința părinților și străbunicilor lor”, potrivit mesajului în limba rusă publicat de acesta pe Telegram.
Potrivit surselor LB.ua, percheziția a fost efectuată în consistoriu (administrația diecezei), vizând în special șeful eparhiei, mitropolitului Meletie al Cernăuților și Bucovinei, care este candidatul cel mai probabil pentru postul de șef al mănăstirii Lavrei Peșterilor din Kiev în locul lui Pavel.
Sursele citate afirmă că ofițerii SBU au găsit în camera secretarului Eparhiei de Cernăuți, arhimandritul Nikita, un băiat de 17 ani care cântă în corul local.
„Ca urmare a acțiunilor de investigație, ofițerii de poliție au descoperit documente care confirmă prezența cetățeniei ruse în conducerea structurilor eparhiale. De asemenea, a fost expusă corespondența liderilor diecezani cu curatorii lor de la Moscova, în care aceștia primesc „metodologie” cu privire la „particularitățile” desfășurării liturghiilor bisericești după invazi la scară largă”, se arată în comunicatul SBU.
Potrivit anchetei, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au primit sarcina de a dezinforma cu privire la situația socio-politică din Ucraina și la situația de pe front. În special, preoților Bisericii Ortodoxe Ucrainene li s-a cerut să nege agresiunea armată a Rusiei, să vorbească despre presupusa opresiune a „Bisericii Moscovei” etc.
Reamintim că, în noiembrie, SBU a desfășurat o serie de activități de contraspionaj în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhatul Moscovei. Astfel, în 22 noiembrie au avut loc percheziții la mânăstirea Lavra Peșterilor Kiev, Mănăstirea Sfânta Treime Koretsky și în incinta Sarnensko-Polyska.