În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, însă surse judiciare spun că sunt vizaţi fostul premier PNL Florin Cîțu și foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
În cazul foştilor miniştri, urmărirea penală trebuie să primească undă verde de la Cotroceni, aşa că şeful DNA a transmis procurorului general referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedinţiei, dar și Senatului (pentru Florin Cîţu, care este acum senator).
Acuzaţiile din dosar sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, arată DNA.
Procurorii spun că cei trei au achiziţionat mult mai multe doze de vaccin antiCovid decât era necesar, raportat la populaţia României, iar prin asta au făcut un prejudiciu la buget de peste 1 miliard de euro.
Este vorba de 52 de milioane de doze, cumpărate suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație.
Amintim că Florin Cîțu a fost premier în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020 până în aprilie 2021. Iar Ioana Mihăilă i-a urmat la MS până în septembrie 2021 (când USR a ieşit de la guvernare).
Acuzaţiile DNA
“La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de opt-out, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior până la 1 ianuarie 2021 (37.588.366 de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 milioane de persoane, cei trei ar mai fi cumpărat încă 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă despre care DNA spune că este un prejudiciu adus bugetului statului.
Explicaţiile lui Cîţu
În septembrie 2021, când încă era premier, Florin Cîţu a explicat că vaccinul a fost contractat în condițiile în care autorizarea, eficacitatea și capacitatea de producție erau încă incerte, însă Comisia Europeană și statele membre și-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesar, dată fiind situația pandemică.
„În momentul de față, Comisia Europeană a asigurat accesul la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin pentru anul 2023, adică de 10 ori mai mult decât populația UE.
România, în baza negocierilor cu CE și a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3 la sută din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă procentul populației României raportat la populația UE, plus SEE”, a explicat atunci Florin Cîțu.