Ziarul german Die Zeit scrie despre acest lucru, citând surse din forțele de securitate.
NSO vinde Pegasus poliției și agențiilor de informații din întreaga lume. Programul poate spiona iPhone-uri și smartphone-uri Android în timp real, poate înregistra conversații, citi date despre locație, activa secret camera și ocoli criptarea mesajelor de chat.
În iulie, făcând o comparație cu metodele STASI, temutul serviciu secret al Germaniei Democrate, mass-media a dezvăluit că spyware-ul Pegasus era folosit pentru a spiona jurnaliști, politicieni, avocați și activiști din întreaga lume. Compania israeliană a declarat că respectă munca etică și va continua să investigheze cazurile de utilizare abuzivă a programului.
Potrivit jurnaliștilor Le Monde, baza de date Pegasus ar putea conține, în special, numărul președintelui francez Emmanuel Macron, ales pentru supraveghere de către serviciul de informații marocan, precum și numărul fostului premier francez Edouard Philippe și al altor 14 miniștri. În plus, Le Monde și The Guardian au scris că la începutul anului 2018, numărul britanic al lui Pavel Durov, fondatorul rețelei sociale VKontakte și al serviciului de mesagerie Telegram, a intrat în baza de date.
BKA a negociat prima dată cu NSO în 2017 și a demonstrat capacitățile armei cibernetice la Wiesbaden. O delegație din NSO din Israel a venit special în acest scop. Cu toate acestea, la acea vreme avocații de la Biroul Federal de Poliție Penală și Ministerul Federal de Interne responsabil și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitățile excesive ale software-ului: dacă utilizați Pegasus, efectiv preluați telefonul mobil al persoanei vizate.
În baza unei deciziei a Curții Constituționale Federale cu privire la așa-numita căutare online, autoritățile de securitate au voie să se infiltreze în telefoanele mobile și computerele suspecților numai în cazuri speciale și să inițieze doar anumite tipuri de supraveghere.
Există o dilemă pentru anchetatori: pe de o parte, statul de drept impune limite stricte pentru utilizarea acestor troieni de supraveghere. Pe de altă parte, cerințele tehnice pentru monitorizarea dispozitivelor mobile moderne sunt considerabile, iar ritmul inovației în industrie este ridicat. De ani de zile, BKA lucra la propriul spyware, dar acesta a fost considerat greoi și impracticabil. Potrivit expertului Konstantin von Notz, acest așa-numit troian german nu a fost utilizat în nicio investigație finalizată între 2017 și 2020.
Se pare că, având în vedere bilanțul slab, BKA a decis să folosească super-arma NSO Pegasus pe lângă dezvoltarea internă. Potrivit rapoartelor, BKA ar fi trebuit să facă afaceri cu NSO de la sfârșitul anului 2019. Potrivit informațiilor primite de jurnaliștii ZEIT, oficialii germani au insistat ca numai acele funcții să fie activate, care sunt compatibile cu cerințele Curții Constituționale Federale.
Cât de exact poate fi asigurat acest lucru este la fel de neclar ca întrebaările dacă, cât de des și împotriva cui a fost folosit Pegasus până acum. BKA și Ministerul Federal de Interne refuză să comenteze acest lucru.
Guvernul federal a fost deja întrebat în mod explicit de trei ori dacă autoritățile federale folosesc software NSO, în 2019 de deputatul Martina Renner, în anul următor de Asociația Germană a Jurnaliștilor și anul acesta într-o interpelare venită din partea grupului parlamentar al Verdzilor. În toate cazurile, Ministerul de Interne a răspuns că nu s-au dat informații cu privire la această întrebare.