Un procuror lituanian, consultant al unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, ar fi fost filat de către ofițerii CNA, la comanda fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit portalului anticorupție.md, pe baza acestui caz a fost pornit și un dosar penal, în 2019, dar până acum nu este finalizat.
Potrivit sursei citate, este vorba de Irmantas Mikelionis, care a fost consultant al unui proiectul finanţat de Uniunea Europeană, pentru consolidarea capacităţilor operaţionale ale instituțiilor de aplicare a legii în Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie.
Irmantas Mikelionis a declarat procurorilor că a primit la domiciliu un plic în format A4, în care era o scrisoare anonimă şi un stick. Acesta a fost informat că a fost filat, iar convorbirile telefonice i-au fost interceptate de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, la indicaţia șefului PD, Vladimir Plahotniuc.
Zumbreanu neagă acuzațiile
Irmantas Mikelionis a mai spus că pe stick a descoperit înregistrările mai multor convorbiri telefonice avute în biroul său din clădirea unde se afla și sediul CNA, dar şi fotografii de ale sale făcute în momentul când ieşea de acasă, în timp ce traversa strada. Mikelionis a declarat că pe stick a găsit şi fotografiile altor experţi acreditaţi la Chişinău.
Potrivit lui Mikelionis, el era remunerat lunar cu 2.000 de euro, iar prin filarea sa i-a fost cauzat un prejudiciu, pe care îl estimează la 2.500 de euro. Dosarul deschis pe acest caz a fost gestionat de către procurorul Alexandru Caraman. Nu am reușit să vorbim cu el la telefon, dar pentru portalul anticorupție a declarat că dosarul a fost suspendat.
Fostul director al CNA, Bogdan Zumbreanu (foto sus), neagă posibilitatea de a fi dat comandă ca Mikelionis să fie filat, afirmând că nici nu are știință să fi fost deschis vreun dosar penal. Mai mult, Zumbreanu afirmă că a lucrat împreună cu Mikelionis: “Am avut ședințe împreună. El activa în cadrul instituției noastre adică, sediul în care lucra dumnealui era la noi în instituție, pe un etaj chiar era.”
Zumbreanu a fost demis de Parlament în 2019, reproșându-i-se faptul că ar fi adus CNA sub controlul lui Plahotniuc, și ar fi transformat instituția în organ de poliție politică. În august anul curent, fostul director al Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a și acționat în judecată Parlamentul ca urmare a demiterii sale.
Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în luna iunie 2019, după ce Partidul Democrat, pe care îl conducea pe atunci, a cedat puterea. În luna octombrie a aceluiași an, procuratura anunța că au fost pornite două dosare penale și Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională, iar în 2020, pe numele lui au fost înaintate alte învinuiri, privind implicarea sa în frauda bancară.
În perioada în care a deținut demnități în stat, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc ar fi organizat mai multe orgii sexuale pentru fostul premier al României, Victor Ponta, pentru fostul șef al SRI și apoi ambasador în SUA, George Maior și pentru politicieni precum Sebastian Ghiță și Viorel Hrebenciuc, conform dezvăluirilor fostului deputat PSD Cristian Rizea.
Oligarhul apare și în cea mai recentă scurgere de date secrete de la nivel mondial. Dosarul ”Pandora Papers” dezvăluie modul (și costurile aferente) în care Plahotniuc și-a creat o societate paravan în Noua Zeelandă, OTIV Trust, pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane.