Centrul va pregăti piloți români pentru cele două noi escadrile ale Forțelor Aeriene, dar și ucraineni care vor folosi aparatele F-16 date Kievului de țările occidentale.
Centrul pentru pregătirea piloților de F-16 de la Feteşti va fi organizat de România, Olanda şi compania americană Lockheed Martin. Ţara noastră pune la dispoziţie infrastructura, Olanda aduce avioane, iar Lockheed Martin asigură instructorii şi tehnicienii, printr-un subcontractant.
”Ne dorim foarte mult, ca la începutul anului viitor să putem avea elemente concrete. Ce pot să vă spun este faptul că piloții români vor avea prioritate și că nevoile noastre de pregătire a piloților români vor fi acoperite de existența acestui centru”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, citat de TVR.
Ianuarie 2024 în loc de august 2023
În urmă cu aproape două săptămâni, președintele României era mult mai optimist în legătură cu operaționalizarea centrului de pregătire de la Fetești.
”Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată, este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină. Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult”, spunea Klaus Iohannis, președintele României: .
La Summit-ul de la Vlinius, 11 țări, inclusiv România, s-au angajat să ajute Ucraina să pregătească piloți pentru F-16. România profită și ea de această inițiativă, îi ajută pe ucraineni, dar și formează piloți pentru aparatele pe care Forțele Aeriene Române le-au cumpărat recent din Norvegia.
Potrivit Gl.(r.) Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei, ”este o soluție foarte bună pentru România, pentru că în momentul de față România nu are resursele necesare pentru a pregăti, în țară, pentru că nu avem nici aeronavele de dublă comandă, nici infrastructura, nu avem simulatoarele, nu avem instructorii necesari.
România are în prezent 17 avioane F-16, însă a mai cumpărat 32 de aparate norvegiene, care mai pot zbura cel puțin încă 10 ani. Potrivit Forțelor Aeriene, prin 2025-2026, armata va avea trei escadrile de F-16.