Schimbul de experiență a avut loc în ciuda faptului că guvernul Ungariei e considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, iar Moldova susține că își dorește aderarea la Uniunea Europeană.
În plus, chiar săptămâna trecută ministrul ungar de Externe, Peter Szijártó, a lansat de la Chișinău atacuri dure la adresa UE și mesaje de susținere pentru politica Rusiei, iar membri ai corpului diplomatic de Chișinău și-au exprimat în privat stupefacția că oficialul de la Budapesta a fost invitat în Republica Moldova înaintea referendumului crucial pentru aderarea țării la UE.
Mai mult, înalți oficiali maghiari au susținut constant aspirațiile autonomiste și secesioniste ale unor lideri din regiunea autonomă Găgăuzia, în contradicție cu politica oficială a Chișinăului.
Agenda evenimentului a inclus subiecte de interes major precum: strategiile europene din domeniul „Servicii Publice”, tehnicile de negociere, oportunitățile de extindere și viitorul UE.
„Aceste instruiri reprezintă o oportunitate esențială pentru aprofundarea cunoștințelor de integrare europeană și oferă o viziune mai largă asupra dezvoltării comunităților locale”, a anunțat Biroul pentru Integrare Europeană.
Astfel, primarii au deprins tehnici europene de dezvoltare a localităților, aplicabile în comunități. Acțiunea a fost posibilă grație suportului partenerilor, GIZ Moldova.