Reprezentanții Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița au efectuat astăzi o serie de percheziții la sediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Ialomița. Acțiunea a avut ca obiectiv mai multe aspecte legate de reabilitarea infrastructurii principale de irigații din Ialomița, și s-a desfășurat la aceeași oră cu alte operațiuni similare din alte patru județe ale țării.
Potrivit surselor judiciare, cercetările se desfășoară, în Ialomița, sub suspiciunea săvârșirii, și de către funcționari ai ANIF a infracțiunilor de abuz în serviciu, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, un comunicat oficial al Parchetului sau al IPJ Ialomița fiind așteptat la începutul săptămânii viitoare.
Acțiunea din Ialomița a polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a fost confirmată, în mod indirect, de chiar directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa (foto). În cursul acestei după – amiezi, Cornel Popa a închis telefonul reporterilor Barikada, cu aceeași eleganță cu care fostul său superior, ministrul Agriculturii Petre Daea, adormea în timpul interviurilor la televiziuni.
De menționat faptul că gestul directorului general al ANIF a putut fi consemnat abia după ce reporterii Barikada l-au întrebat dacă are la cunoștință de perchezițiile ocazionate de cercetările legate de reabilitarea infrastructurii principale de irigații.
ANIF este una din instituțiile cele mai importante aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, care de-a lungul timpului a avut la dispoziție sume importante pentru reabilitarea sistemului de irigații. De numele instituției se leagă și mai multe scandaluri, care de-a lungul timpului au adus Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare în atenția presei.
Reabilitarea infrastructurii principale de irigații constituie una dintre prioritățile ANIF care, în urmă cu trei ani, miza pe miliardele de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În loc de cele 6,2 miliarde de euro promise, ANIF s-a ales, însă, ulterior, doar cu aproximativ 230 milioane de euro pentru desecări, după ce programul cu panouri fotovoltaice propus la acea vreme de ministrul Adrian Oros a fost respins de oficialii de la Bruxelles.
În 1989 România avea o infrastructură de irigații care se întindea pe o suprafață de 3,2 milioane hectare. În prezent, inclusiv după gestionarea infrastructurii specifice prin intermediul ANIF, mai sunt în stare de funcționare instalații care acoperă maxim 980.000 hectare. Pentru a pune la punct întreaga infrastructură de irigații, România ar avea nevoie de cel puțin 20 de miliarde euro, în viitor, potrivit estimărilor din piață.
Cele mai mari suprafețe irigate în prezent se află în județele Brăila, Ialomița, Călărași, Dolj și Vaslui.