Generalul american D. VanHerck, șeful Comandamentului Nordic, a dat noi detalii despre ce conținea balonul distrus de armată. Aceste explicații au fost făcute în contextul în care John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a apărat înainte decizia președintelui Joe Biden de a nu distruge imediat balonul și de aștepta până când acesta se afla deasupra coastelor Carolinei de Sud.
Ordinul lui Biden
Daily Mail aduce la cunoștință că Biden a vrut doborârea imediată a balonului de spionaj, lucru exprimat pe parcursul zilei de miercuri, dar la sfatul comandanților armatei a decis să amâne ordinul până sâmbătă, când Forțele Aeriene ale SUA s-au folosit de un avion de vânătoare F-22 ce a tras cu o rachetă AIM-9X Sidewinder.
Balonul a căzut în Atlantic duminică, la o distanță de 11 kilometri de coasta Carolinei de Sud, acţiunea fiind comandată de preşedintele Biden. Resturile balonului au fost recuperate şi transportate la un laborator FBI din Virginia pentru a fi studiate.
Beijingul este furios, acuzând Washington-ul de încălcarea practicilor internaţionale, deoarece reacţia oficialilor americani a fost exagerată, balonul fiind doar o aeronavă meteorologică.
„Cred că a fost un semnal ca parte a așa-numitului război „ascuns”, care nu ar fi suficient pentru a răspunde cu forță militară, dar este suficient pentru a spune: „Putem intra în spațiul vostru aerian și ce puteți face în legătură cu asta? China ar fi putut folosi orice altă tehnologie, cum ar fi sateliţii, pentru a spiona SUA, dar cu siguranță a încercat să facă o declarație și să testeze apele”, a spus Marina Miron, cercetător la Centrul de etică militară King’s College London, potrivit observatornews.ro.