Prima săptămână de foc a lunii lui Cuptor va continua cu 37 de grade (marți), 33 de grade (miercuri), 31 de grade (joi), 30 de grade (vineri) și un week-end cu temperaturi în jur de 33 și 36 de grade.
În săptămâna 8-14 iulie, potrivit meteorologilor Accuweather, temperaturile se vor situa undeva la 30 de grade Celsius. Mai cald va fi în 15-21 iulie, cu maxime de 32 de grade Celsius. Temperaturile se vor menține în jurul valorii de 30-31 de grade Celsius până la finalul lunii iulie.
Jumătate din țară se află sub Cod Portocaliu de caniculă, cu temperaturi ce ating aproape 40 de grade la umbră.
Cel mai cald va fi pe 9 iulie, când temperatura maximă va fi 39 de grade Celsius. Din fericire, pe 10 iulie vor fi precipitații de ploaie care să ne răcorească. Sunt anunțate furtuni pentru zilele de 3 și 17 iulie.
Ce pot să facă angajații care lucrează în aer liber?
Canicula este deosebit de dificilă și periculoasă pentru cei care lucrează în aer liber. Potrivit Codului Muncii, sunt prevederi clare privind munca pe caniculă, atât pentru cei care lucrează în aer liber, cât şi pentru cei din birouri. Spre exemplu, angajații au dreptul la un program mai scurt pe timp de caniculă.
Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000 stabileşte măsurile pe care trebuie să le asigure angajatorii atât în cazul temperaturilor ridicate, cât şi în cazul celor foarte scăzute. În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37 C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, angajații pot să-și reducă ritmul activității fizice, să-și asigure ventilația, să-și alterneze efortului dinamic cu cel static și să alterneze perioadelor de lucur cu perioade de repaus la umbră.
Fiecare angajat trebuie să-și asigure câte 2-4 litri de apă minerală, să-și asigure echipamentul individual de protecție și să își facă duș. Angajatorii pot reduce durata zilei de lucru, să eșaloneze programul de lucru pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 și după ora 17) sau să întrerupă programul colectiv de lucru.