Social-democrații au depus un proiect în acest sens, iar liderii celorlalte partide susțin că îl vor vota până la finalul acestei sesiuni parlamentare.
Însă, nu explică de ce un proiect similar, inițiat de USR, zace în Parlament de peste un an.
În prezent, 843 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite pensiile lor speciale. Sunt sume pe care le primesc, deși nu sunt bazate pe contributivitate.
După un mandat în Parlament, un ales, când împlinește vârsta de pensionare, primește aproape 4.500 de lei net. După două mandate în legislativ, suma crește la aproape 8.900 de lei, iar după 3 mandate respectivul are aproape 11.000 de lei.
Statul plătește acum, pentru cei peste 800 de foști parlamentari, un milion de euro pe lună.
ndemnizație pentru limită de vârstă:
UN MANDAT – 4.448 LEI
DOUĂ MANDATE – 8.896 LEI
TREI MANDATE – 10.951 LEI
Aleșii promit că, până se încheie sesiunea parlamentară, adică la finalul acestei luni, vor anula aceste venituri care nu se bazează pe contributivitate.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: ”Nu putem vorbi de impozitare, eliminare, atâta timp cât noi nu suntem atinși și suntem în continuare beneficiari de pensii speciale.”
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: ”Până la urmă, trebuie să trecem cu toții pe sistemul contributivității.”
Inclusiv opoziția susține această inițiativă, chiar dacă USR a depus un proiect similar anul trecut.
Cristian Seidler, deputat USR: ”Este exact textul pe care îl depusese, acum mai bine de un an, USR, și text care stă blocat în Parlament, nici măcar nu e trimis la comisie pentru întocmirea raportului.”
Și parlamentarii AUR sunt de acord cu desființarea pensiilor speciale pentru aleși.
Între timp, la Camera Deputaților a ajuns și forma finală a legii pensiilor speciale, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 60, la 65 de ani, pentru magistrați, militari și alte categorii.
De asemenea, se va aplica și un impozit de 30% pe partea din pensie stabilită prin legi speciale, dar numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei.
Iar pensiile speciale nu vor putea fi cumulate. În ceea ce privește pensiile speciale pentru aleșii locali, care există din 2019, acestea nu au intrat niciodată în plată, pentru că sunt amânate an de an.
Nu există însă, deocamdată, un plan pentru anularea lor.