Inițial, oamenii au fost de acord cu procedura medicală care ar fi salvat viețile mai multor copii, afirmă doctorii. Aceștia sunt revoltați, mai ales că Biserica Ortodoxă Română susține în mod oficial transplantul de organe.
Băiatul de 14 ani are o boală neurologică și, acum câteva zile, a făcut convulsii acasă. Așa a aspirat niște mâncare și nu a mai putut respira. Un echipaj medical i-a venit în ajutor, însă medicii au stabilit ulterior că nu mai avea activitate cerebrală. Acum două zile, doctorii de la Spitalul Județean Suceava l-au declarat ca fiind în moarte cerebrală.
Miercuri dimineață, tatăl copilului a semnat în spital documentele pentru ca fiului său să îi fie prelevate organele. În consecință, medicii au început toate procedurile pentru o intervenție chirurgicală cât mai rapidă.
Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava: ”Copilul a ajuns în comă post-resuscitare, cu manevre prelungite a pornit inima, dar din păcate la ATI s-a declarat moarte cerebrală”.
O echipă de medici de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti a ajuns la Suceava. Aceasta ar fi urmat să preleveze ficatul adolescentului pentru un alt copil, aflat în stare gravă în unitatea medicală din Capitală.
În același timp, la Iași, alți șase copii suferinzi fuseseră chemați pentru stabilirea compatibilității. Rinichii sau corneele băiatului în moarte cerebrală ar fi putut ajunge la unii dintre ei.
Tot efortul a fost zadarnic. După câteva ore, tatăl adolescentului a anunțat spitalul că familia nu mai este de acord cu prelevarea.
”Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava: Familia a refuzat și atunci ne-am oprit.
Reporter: A refuzat după ce ați avut un acord inițial.
Dan Teodorovici: Probabil s-au mai gândit, în aceeași zi, la scurt timp. Acum nu se mai poate, respectăm dorința familiei”.
Atât bărbatul, cât și soția sa lucrează ca zilieri la Mănăstirea Dragomirna, din localitatea unde locuiesc.
Arhiepiscopia Sucevei: ”Biserica susține donarea, nu prelevarea”
În discuția cu noi, bărbatul a recunoscut că a fost miercuri la duhovnic și că acesta i-ar fi atras atenția că fiul său s-a născut întreg. Bărbatul povestește însă că decizia refuzului prelevării ar fi fost a soției sale. Medicii din Iași și Suceava știu însă altceva.
Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional Centrul de Prelevare și Donare Moldova: ”După discuția cu duhovnicul, au revenit asupra deciziei și au anulat șansele la trei copii, unul în stare gravă de la București, doi de la Iași. Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești dacă vor face un astfel de gest, s-au făcut numeroase demersuri, s-a încercat reluarea legăturii cu familia, nu s-a mai reușit revenirea asupra deciziei, inclusiv cu reprezentanții bisericii s-au contactat”.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și-au spus și ei părerea.
”Flavian Sava, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Sucevei: Biserica susține donarea, nu prelevarea.
Reporter: Deci susțineți că nu e încurajată prevelarea de la donator în moarte cerebrală, ci doar de la donator viu?
Flavian Sava: Da, doar despre această situație este vorba. Familia are tot dreptul să se consulte cu preotul și duhovnicul”.
La Mănăstirea Dragomirna, stareța a susținut joi că nimeni din lăcașul de cult nu ar fi fost implicat în decizia părinților. Femeia spune că niciun preot de aici nu ar fi discutat miercuri cu aceștia.