Kovesi a punctat că nu a venit în Republica Moldova să ofere lecții guvernării. În același timp, șefa Anticorupției europene a menționat că este responsabilitatea comună a Uniunii Europene și Republicii Moldova să identifice eventuale scheme cu banii alocați de comunitate.
„Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile Republicii Moldova pe calea aderării europene, în limita competențelor. În calitatea de țară candidată, Republica Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul Uniunii Europene. Este responsabilitatea comună să descoperim posibili fraudatori.
Trebuie să facem schimb de informații în calitatea de parteneri. Am discutat dacă modelul Parchetului European poate fi sursă de inspirație pentru posibile reforme. O sugestie a mea este să se inițieze armonizarea legislației moldovene cu cele europene” a punctat Kovesi.
La rândul său, Sergiu Litvinenco a apreciat experiența șefei Parchetului European. El a trecut în revistă acțiunile organelor de drept din ultima perioadă și succesele în domeniul luptei cu corupția, referindu-se inclusiv la cele mai recente dosare de rezonanță.
„Vizita dumneavoastră este extrem, de importantă. Are loc exact la un an de la alegerile parlamentare, când cetățenii ne-au dat mandat de încredere, pentru că își doresc un stat fără corupție, cu justiție integră, cu instituții care vor munci în interesul lor. Pentru ca integrarea europeană să aibă loc, trebuie să întreprindem acțiuni concrete pentru reformarea justiției și lupta cu corupția.
Suntem interesați de activitatea dumneavoastră la Parchetul European. Experiența de la DNA vorbește de la sine” a punctat Sergiu Litvinenco, lăudânsu-se cu succesele guvernării în domeniul investigațiilor referitoare la actuali și ex-demnitari, suspectați de corupție.