„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat marți, 8 aprilie 2025, următoarele decrete
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018)”, transmite Administrația Prezidențială pe site-ul oficial.
Potrivit legii adoptate la finalul lui martie de Camera Deputaților, pacienții pot face donaţii spitalelor în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții medicilor.
„Pacienţii trebuie învăţaţi de medici că un cuvânt de mulţumire şi o rugăciune sunt suficiente”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatorii proiectului.
„Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienţilor care vor să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donaţie legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoştinţă din partea pacienţilor faţă de medici sau alţi angajaţi ai spitalului sunt interzise prin lege. (…) Am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal”, a mai precizat Ungureanu.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, este de părere că nu va avea efectul scontat, fiind una care încearcă să reglementeze o problemă falsă.
„Este evident că fenomenul șpăgii trebuie eradicat. Actul medical condiționat este o crimă, iar fenomenul trebuie oprit. Însă este foarte important cum încercăm s-o facem. Eu, de exemplu, nu cred că această lege își va produce efectele scontate. Nu cred că va stopa câtuși de puțin acest flagel național care se numește șpaga din spitale”, a declarat acesta.
Este posibil și în prezent să se facă donații, însă doar din partea persoanelor juridice, spune medicul.