Delegația condusă de Rustam Minnikhanov – care urma să participe la un forum organizat în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova – a fost întoarsă din drum de către autoritățile de la Chișinău.
Delegaţia condusă de Rustam Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe o manifestație electorală în regiunea semiautonomă Găgăuzia, unde în 30 aprilie vor fi alegeri pentru desemnarea başcanului (şeful regiunii). Rustam Minnihanov – un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale.
El urma să participe la Congresul diplomației populare „Prietenia popoarelor – 2023” în Găgăuzi, fiind invitat de către deputatul Adunării Populare de la Comrat (Autonomia Găgăuză), Viktor Petrov. Acesta i-a cerut recent președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, proclamarea limbii ruse ca a doua limbă de stat în Moldova, argumentul lui fiind că 80% dintre moldoveni vorbesc limba rusă.
Avionul de lux al lui Minnihanov ar fi survolat, fără probleme, spațiul aerian al României
Avionul de lux al lui Minnihanov a aterizat luni pe Aeroportul din Chișinău după ce a survolat, fără probleme, spațiul aerian al României, stat membru NATO,.
Surse de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov fusese avertizat să nu meargă în Republica Moldova, iar faptul că și-a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene.
Ajuns la Chișinău, acesta nici nu a reușit să coboare din avion, fiind forțat să facă imediat cale întoarsă.
„Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști sau preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală”, a afirmat Adrian Cheptonar, membr al Comisiei parlamentare pentru securitate națională.
Tot luni, Republica Moldova a blocat intrarea în țară a altor 45 de cetățeni străini
Tot luni, 17 aprilie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a blocat intrarea în țară a altor 45 de străini, iar marți a interzis accesul pentru încă 31 de persoane. Acestea nu și-au putut justifica scopul călătoriei și s-au încurcat în declarații legate scopul vizitei în Moldova.
Autoritățile moldovene au introdus controale riguroase la frontieră din prima zi de război în Ucraina. Este vorba de mai multe filtre – evaluarea se face în baza mai multor „criterii de risc” și, în plus, este verificat profilul persoanelor care vor să intre în Moldova. În baza acestor verificări, anul trecut au fost întoarse de la hotar 8999 de persoane.
„Noi cunoaștem intențiile Federației Ruse de a destabiliza Moldova. Cunoaștem ce instrumente are și cum le folosește. Suntem vigilenți și vreau să asigur cetățenii că chiar știm ce și cum trebuie să facem pentru a asigura securitatea țării”, a declarat șeful Poliţiei de Frontieră din Moldova, Rosian Vasiloi, citat de DW.