Andreï Akimov este una dintre verigile esențiale ale regimului Vladimir Putin. Acest lucru este dovedit de prezența sa la întâlnirea din 24 februarie 2022 – ziua în care a fost lansată invadarea Ucrainei de către Rusia, reuniune la care Putin a cerut „solidaritate” cu efortul de război din Ucraina de la aproximativ patruzeci de oligarhi ruși.
Spre deosebire de majoritatea bărbaților prezenți în acea zi la Kremlin, Andreï Akimov a scăpat de înghețarea bunurilor sale de către Uniunea Europeană, dintr-un motiv simplu: continentul nu se poate descurca fără banca sa pentru a-și plăti aprovizionarea cu gaze rusești. Precaut, Akimov a luat inițiativa de a se debarasa, în 2022 și 2023, de câteva active imobiliare pe care l-a deținut în Franța, reușind acest fapt cu largul concurs al autorităților franceze.
Averea valorificată de Akimov este formată din patru vile extrem de valoroase, situate pe Coasta de Azur, în Haute-Savoie și pe insula Saint-Barthélemy, prețul acestora depășind 20 de milioane de euro.
Finanțarea acestui patrimoniu, în care regăsim o multitudine de companii offshore, ridică problema originii fondurilor și a eventualelor spălări de bani. Vândute după invadarea Ucrainei, aceste proprietăți par acum ferite de posibilele sechestre ale instanțelor, chiar dacă realitatea retragerii lui Akimov ridică semne de întrebare: unii dintre noii proprietari ai vilelor sunt, de fapt, legați de oligarh sau de industria rusă de hidrocarburi.
Una dintre mega-activele ascunse de Akimov prin patrimoniile apropiaților este situată în Villefranche-sur-Mer, fiind o proprietate de 1.600 de metri pătrați cu piscină și grădină japoneză, achiziționată în 2009 cu 5,5 milioane de euro de o firmă monegasca numită SCP Barca. Pîn Monaco, este imposibil să accesezi identitatea proprietarilor de firme civile. Însă în actele depuse de notar la momentul vânzării vilei, în iulie 2022, sunt enumerați doi acționari ale căror nume nu sunt străine de Gazprombank. Anna Litvintseva, acționar majoritar, prezentată drept „pensionar” și „investitor privat”, este coproprietar al mai multor companii offshore alături de domnul Akimov și fostul său partener, Marianna Chaykina, în Insulele Virgine Britanice și Cipru. Celălalt acționar este Viktor Komanov, membru al consiliului de administrație al Gazprombank.
Documentele din scurgerea de date offshore „Cyprus Confidential”, obținute în 2023 de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) , leagă vila mai direct de Akimov și fostul său partener, Marianna Chaykina. Împrumutul de la Société Générale Private Banking de Monaco care a făcut posibilă finanțarea a fost rambursat în 2017 de către compania offshore Olima Assets, înregistrată în Insulele Virgine Britanice și aparținând chiar Mariannei Chaykina.
Noii proprietari ai vilei Villefranche au realizat o performanță plătind 3,9 milioane de euro în 2022 pentru o proprietate care valora 5,5 milioane în 2009. „Vila este la vânzare de doi ani”, spune cumpărătorul francez pentru a justifica această scădere de preț, fapt foarte rar în sectorul imobiliar al Coastei de Azur. ”Nu ne-a interesat acționarii societății vânzătoare. Pentru noi, este o simplă tranzacție imobiliară” au contnuat cumpărătorii, știind că scenariul imobilelor vândute unor persoane care par să acționeze cu bună-credință un bun complică o posibilă anchetă juridică pentru spălare de bani.
Portofoliul imobiliar creat discret de Andreï Akimov în Franța a inclus și o clădire înconjurată de un teren de peste două hectare în Chens-sur-Léman (Haute-Savoie), pe marginea lacului omonim, la granița cu Elveția. Oficial, o companie cipriotă, Unibase Limited, a achiziționat proprietatea în 2010. Dar în spatele Unibase Limited apar chiar membrii familiei lui Andreï Akimov și alte companii – ecran care dețin active în numele a oligarhului. De asemenea, apare din nou numele Anna Litvintseva, beneficiar efectiv al companiei franceze Green Cost, deținătoare a proprietății, din 2018.
În 2023, vila din Chens-sur-Léman a fost vândută unui cetățean britanic, Manal A. Deși detaliile financiare rămân necunoscute până în prezent, se știe că noul proprietar al activului este un om de afaceri originar din Pakistan, implicat în afaceri cu hidrocarburi și tranzacționări de profil. Potrivit Wall Street Journal, el se află în centrul unei investigații legale în Statele Unite privind posibilele încălcări ale sancțiunilor americane impuse împotriva lui Rosneft, gigantul petrolier rus.
Ceva mai departe de Franța continentală, în Caraibe, două vile cu piscină oferă priveliști uluitoare ale golfului Grand Fond, pe insula franceză Saint-Barthélemy. Cele două proprietăți, Maison Reev și Petit Reev, poartă amintirea celebrului dansator star rus Rudolf Nureev, care a făcut din acest mic colț de paradis locul său de vacanță în secolul trecut. Însă, în spatele interpurșilor de carton și a companiilor paravan, găsim, și aici urma lui Andreï Akimov, cu numele fostului său partener, copiii săi și esențiala Anna Litvintseva.
Și aceste două proprietăți au fost vândute, fictiv se pare, după izbucnirea războiului din Ucraina, unui simplu manager francez, Paco C., pentru suma modestă de 1,7 milioane de euro – mai puțin de o treime din valoarea lor de piață.
În cazul lui Andreï Akimov, îndoielile în privința identității proprietarilor reali ai bunurilor înstrăinate de el sunt cu atât mai relevante cu cât scurgerile de date offshore de tipul „Cyprus Confidential” sau „Pandora Papers” sunt pline de exemple care arată interpunerea unor companii-fantomă care să âină totul în ceață. Această practică se află în centrul mai multor proceduri judiciare, în care justiția franceză consideră că ascunderea identității beneficiarului efectiv și a originii banilor poate constitui, în anumite cazuri, infracțiunea de spălare a banilor.