UPDATE: Forţele Navale au transmis, joi seară, că nava nu a suferit avarii majore.
Dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP ”Falcon”.
”Conform procedurilor operaţionale pentru aceste intervenţii, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o şalupă specializată în cercetarea şi colectarea de informaţii despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigaţie, în scopul neutralizării acestuia. Condiţiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutăţit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălţimea de 1,5 – 2 m). Această situaţie nu a permis lăsarea ambarcaţiunii EOD la apă şi executarea misiunii”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că nava militară a fost lovită mina marină, purtată în derivă de furtună.
”Deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei). Nu sunt victime sau răniţi în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore”, au mai transmis Forţele Navale.
Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acţionat pentru astuparea găurii de apă şi pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.
”Din ordinul şefului Statului Major al Forţelor Navale, nava maritimă cu scafandri “Grozavul” a plecat din portul Constanţa, pentru a acorda asistenţă şi pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanţa”, au mai precizat Forţele Navale.
Știrea inițială:
Mina a fost depistată în jurul prânzului, la circa 40 de kilometri distanță de portul Constanța.
În timpul intervenției, nava militară a lovit mina, iar motoarele au fost avariate.
La bord se aflau 75 de militari, dar nu s-au înregistrat victime.
Potrviti Digi24, vasul nu se mai poate deplasa și așteaptă ajutor pentru a fi remorcat. De asemenea, din primele informații se pare că la nava ia apă pe la pupa, iar echipajul încearcă
să o evacueze.
Potrivit Forțelor Navale Române, de la începutul conflictului din Ucraina au fost descoperite plutind în derivă în Marea Neagră trei mine de război.