Faptul că autoritățile de la Chișinău și-au dat deja agrementul pentru numirea acestuia în funcția de ambasador rus la Chișinău a trezit numeroase întrebări din partea mass-media pro-europene și a unor experți din R. Moldova, potrivit Rador Radio România.
Cealaltă tabără a salutat cu surle și trâmbițe nominalizarea noului ambasador Ozerov, de la canalele de Telegram din regiunea găgăuză și până la posturile de televiziune controlate de regimul de ocupație de la Tiraspol.
Volatilitatea perioadei electorale 2024-2025, când în R. Moldova au loc alegerile prezidențiale, referendumul constituțional pentru integrarea europeană, dar și alegerile parlamentare, oferă noi oportunități serviciilor de spionaj de la Moscova să organizeze acțiuni de sabotaj pentru a stopa drumul R. Moldova către Uniunea Europeană.
Numirea lui Oleg Ozerov, considerat un expert în implementarea unor strategii ale tensiunii în statele țintă ale Moscovei, este o escaladare periculoasă din partea Federației Ruse și ne putem aștepta la noi demersuri pentru dinamitarea din interior a situației din R. Moldova.
Iulian Chifu remarcă într-un articol publicat de Caleaeuropeană.ro că strategia Rusiei în privința alegerilor prezidențiale de la Chișinău a evoluat și s-a transformat în ultimul an, inclusiv în privința referendumului privind integrarea europeană. Acțiunea a fost purtată vizibil, direct pe teritoriul Republicii Moldova, dar numeroase operațiuni acoperite s-au derulat și se derulează și azi pe teritoriul altor state, cu scopul de a obține date și elemente pentru a fi utilizate cu precădere în războiul hibrid de la Moscova dar și de a opri sau diviza susținerea pentru Republica Moldova, pentru drumul său european. O acțiune condamnabilă, împotriva soartei și a fiecărui cetățean din dreapta Prutului.
Confruntarea din 20 octombrie e de primă importanță și definitorie pentru Republica Moldova, subliniază iulian Chifu. Pentru opțiunea sa. Prezența și acțiunea sunt importante, pentru a proba că fiecăruia îi pasă. Pentru ca să nu decidă alții, eventual pe bani, în locul majorității absolute a cetățenilor Republicii Moldova. Pentru ca să demonstreze existența și expresia de conștiință civică și voință de a merge mai departe, înainte, nu înapoi. Nu înapoi în Imperiu, în decrepitudine și întuneric. Înapoi în Siberia și în Gulag. Înapoi în dependența de Rusia și de Putin și alți Tătuci, succesorii săi. Ci de a opta Pentru a-și decide singură soarta. Fără imixtiunea de la Moscova, dacă se poate. Identificându-i și blocându-i pe ostașii lui Putin de pe frontul invizibil al bătăliei pentru imagine și pentru decredibilizarea propriilor forțe, a încrederii să se poate realiza și construi ceva.
ZDG scrie astăzi despre cine sunt conducătorii grupurilor de inițiativă ale celor 13 candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, care le sunt averile, controversele și afilierile politice. Foști miniștri, avocați sau ex-parlamentari, acum fac parte din echipele din spatele candidaților pentru fotoliul de președinte.
Publicația mai dă detalii despre cum au fost expuși propagandei sovietice elevii din Chișinău, care au fost duși la tabăra de odihnă „Orlionok” din Federația Rusă și care este rezultatul anchetei de serviciu inițiate pe acest caz de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.
NewsMaker publică un interviu cu ministrul Culturii Sergiu Prodan. Se va ridica vreodată din cenușă Filarmonica din Chișinău? Va fi returnată clădirea Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei? A existat cenzură și autocenzură în teatrul Luceafărul? De ce a fost demis directorul ansamblului JOC și când vor fi majorate salariile în domeniul cultural? Despre toate acestea și multe altele – în interviul acordat redacției NM de către ministrul culturii Sergiu Prodan.