UPDATE
Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte completarea bugetului de stat cu 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă a fost aprobată.
„Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul în curs au fost alocaţi încă de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv în decembrie 2023! La şedinţa de Guvern de astăzi (joi, n.r.) s-a aprobat o operaţiune normală de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operaţiuni au loc în fiecare an. Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei pentru această destinaţie”, potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Potrivit Ministerului Muncii, suma solicitată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (inclus în bugetul de stat), respectiv 1,6 miliarde de lei, se încadrează în prevederile bugetare anuale aprobate pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi pentru Casa Naţională de Pensii Publice prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
„Măsura este luată potrivit art. XXXIII alin. (1) din OUG nr. 107/ 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se mai precizează în comunicat.
Ştirea iniţială
După ce de la 1 septembrie 2024 au intrat în plată pensiile recalculate, Ministerul Muncii, condus de Simona Bucura-Oprescu, se vede în situaţia de a nu avea suficienţi bani pentru plata pensiilor din ultima lună a anului 2024. În aceste condiţii, joi, 21 noiembrie, executivul urmează să aprobe scoaterea sumei de 1,6 miliarde de lei pentru plata pensiilor majorate, dar și a ajutoarelor sociale.
Acelaşi proiect prevede majorarea accidezei la bere, însă nu cu însă nu cu valoarea inflației, în timp cea acciza pentru vinuri, băuturi fermentate și produse din alcool etilic va fi majorată pentru anul viitor, scrie Antena3.
Întrebată de ce se iau bani din Fondul de Rezervă, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, nu a dat un răspus explicit, joi, precizând doar că încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut.
Deficitul de 8% duce către o criză financiară
„Vom avea o creștere cu 10 lei a valorii punctului de referință, adică va crește de la 81 de lei cât e azi la 91 de lei”, a mai spus ea.
La rândul său, vicepreședinte CFA, Adrian Codârlașu, a explicat faptul că se recurge la Fondul de Rezervă pentru a se evita o rectificare bugetară pe final de an.
„Dacă nu s-ar lua acești bani, ar trebui o rectificare bugetară, ceea ce probabil Guvernul nu dorește. Luând din fondul de urgență dedicat pentru anumite posturi de cheltuieli, în modul acesta Guvernul are și mai mult control față de cei cărora le dă acei bani. Cei care cer bani suplimentari față de cât și-au bugetat trebuie să justifice de ce au nevoie de acei bani suplimentari și astfel să de aGuvernul bani acolo unde chiar e nevoie de acei bani.
Deficitul e deja undeva la 8%, ar putea să fie chiar mai mare de 8%. La nivelul acesta de deficit nu este sustenabil. Acest deficit ne poate duce în criză financiară”, a explicat specialistul.