România este în Schengen pe cale aeriană și maritimă începând din 31 martie. Călătoriile cu avionul vor fi mult mai plăcute pentru românii care au ca destinație țări din spațiul Schengen.
Cel puțin așa sună teoria și dau asigurări reprezentanții statului. Dispar din peisaj acele birouri la care până acum se controla actul de identitate, fie că era vorba de cartea de identitate, valabilă pe teritoriul Uniunii Europene, fie că trebuie prezentat un pașaport valabil, procedură prin care românii erau obligați să treacă atât la îmbarcare, după trecerea pe la punctul de control corporal și al bagajului de mână, dar și la revenirea în țară. Aeroportul Otopeni și alte 17 aeroporturi din țară au înlocuit acele puncte de control al documentelor de identitate, așa încât după controlul de securitate se merge direct la poarta de îmbarcare.
Atenție, în cazul călătoriilor către state din afara Schengen condițiile de călătorie rămân neschimbate iar verificarea documentelor de identitate se va face ca și până acum, la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.
Nu dispar nici controalele aleatorii și inopinate ori cele în care lucrătorii Ministerului Administrației și Internelor consideră că au de-a face cu o persoană pentru care este cazul unei verificări amănunțite ori a cetățenilor despre care există suspiciuni rezonabile că ar putea comite o ilegalitate. Pentru aceste situații, oamenii legii dau asigurări că alegerea persoanelor controlate se va face în baza unei analize de risc. În aceste cazuri, polițiștii vor analiza documentele de identitate pentru a stabili identitatea persoanei și verificarea în baza de date operative având asupra lor dispozitive mobile de control. 16.000 astfel de aparate au ajuns ori vor ajunge în perioada următoare în posesia oamenilor legii și ele funcționează pe principiul tabletelor de verificare din secțiile de vot. Dacă suspiciunile nu se confirmă persoana verificată își poate controla călătoria, pentru celelalte situații fiind dispuse măsuri de reținere (persoane urmărite general sau internațional) ori întocmirea unui dosar penal dacă se constată că are asupra sa substanțe interzise, documente false sau falsificate ori sunt migranți ilegal, anunță Poliția de Frontieră.
Se mențin regulile călătoriilor cu minori
Ieșirea din țară cu un minor se face pe baza ca și până acum. Copilul ce călătorește cu doar un părinte sau cu o terță persoană trebuie să aibă acordul celuilalt părinte, respectiv acordul ambilor părinți sau doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliul ori reședința sa și face dovada în acest sens. Pentru cazul în care copilul merge la studii, concursuri sau tratament medical, pe baza documentului justificator este suficient doar acordul unuia dintre părinți. Un minor nu poate ieși din țară chiar dacă există documente deținute de părintele ori persoana împuternicită atunci când însoțitorul a suferit condamnări pentru infracțiunile de omor, contra libertății și integrității sexuale, lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de droguri și precursori, trafic de țesuturi sau organe umane ori infracțiuni de terorism.