Pe parcursul zilei de joi, reprezentanții structurilor de drept au efectuat 65 de percheziții în mai multe ocalități ale Republicii Moldova, acestea vizând reprezentanții partidului Șansă, dar și ,,reprezentanți independenți ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale”.
,,Practic, la toți figuranții percheziționați au fost găsite carduri bancare PYYPL, telefoane și tablete în care a fost instalată aplicația mobilă pentru gestionarea tranzacțiilor, mijloace financiare, 24 de cartușe de calibru 5,60 mm, liste cu înscrisuri cu participări la diferite evenimente și sumele achitate participanților, precum și tehnică specială utilizată în acțiuni de investigație”, anunță reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA).
Bani pentru candidați ,,independenți” și mituirea alegătorilor
Aceștia mai informează că trei reprezentanți ai formațiunii au fost reținuți și au fost găsite probe privind ,,finanțarea ilegală a oficiilor teritoriale ale respectivului partid; înregistrarea candidaților independenți, dar susținuți confidențial de același partid; falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea și înregistrarea candidaților; achitarea sumelor de 20 000 lei candidaților partidului și candidaților independenți susținuți confidențial de acest partid; achitarea sumelor de la 500 până la 3000 lei persoanelor care dau acordul să voteze pentru candidații acestui partid; intenția de a corupe integral alegătorii unor localități, etc”.
Poziția formațiunii controlată de prorusul Șor
De cealaltă parte, responsabilii partidului Șansă neagă acuzațiile, afirmând că astfel se încearcă să-i împiedice să participe la alegeri.
,,Toate aceste tactici ne sunt foarte bine cunoscute, așa că echipa noastră este pregătită pentru ele! Partidul nostru va continua să lucreze în beneficiul locuitorilor Moldovei, indiferent de cât de disperată este puterea care încearcă să ne împiedice.Partidul “ȘANSĂ” își exprimă decisiv nemulțumirea față se încercările de a ne împiedica să participăm la alegeri”, au reacționat aceștia.
Și la începutul acestei luni, partidul Șansă a fost călcat de structurile de drept, responsabilii cărora susțin că reprezentanții mai multor formațiuni politice au pus la cale o nouă formă de spălare a banilor, mai exact aceasta excluzând banii cash și folosind cartelele pentru plăți digitale care sunt cunoscute drept PYYPL.
Atunci au fost efectuate 70 de percheziții în cadrul cauzei penale inițiată pe acuzația finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
Formațiunea Șansă, condusă de jurnalistul Alexei Lungu, a devenit activă pe scena politică de la Chișinău după ce partidul prorus Șor a fost scos în afara legii. Este și cazul partidului Renaștere, în spatele căruia tot ar sta Ilan Șor.
Politicianul fugar a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară”.
El se ascunde de justiție în Israel, dar este activ în politica moldovenească, organizând protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne și recunoscând că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”.
Liderii Guvernului de la Chișinău au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul, informație negată de Ilan Șor.