Pentru noi, revelația regalului cultural de la Săvârșin a fost întâlnirea cu meșterul iconar Nicolae Muntean, a cărui contribuție la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial protejat de UNESCO a fost recunoscută prin acordarea, în 2013, de către Ministerul Culturii , a titlului onorific de „Tezaur Uman Viu”.
Născut în satul Crunța, din județul Alba, și pasionat de meșterit, de cântat și de pictat, Nicolae Muntean, fostul strungar şi proiectant al laboratorului nuclear la Uzina Militară din Cugir, a debutat în arta iconografică tradițională înainte de ”Revoluție”, complet autodidact, mărturisind simplu, atunci când vine vorba despre energia determinantă, că a învățat să picteze icoanele pur și simplu de la Dumnezeu. Valoroasele sale lucrări comunică spiritual printr-un conținut care transcende dimensiunii fizice sau materiale, în tablourile artistului simţindu-se prezenţa unui univers plastic coerent şi expresiv, care conferă operelor sale o nobilă afirmare, printr-un rafinat demers pictural.
Un Tezaur Uman Viu care trăiește prin și pentru artă
Inspirat de școli iconografice tradiționale, precum cele din Mărginimea Sibiului, Laz, Maieri Alba Iulia, Ţara Făgăraşului, Nicula, meșterul Muntean pictează icoane pe lemn şi pe sticlă, sculptează cruci de diferite forme, candele, triptice, scrijelește icoane de vatră, fiind în acelaşi timp şi autorul ramelor şi al cadrelor de lemn decorate în relief sau prin decupare, toate respectând formele şi culorile adecvate.
Un indiciu al practicii vechilor meşteri iconari este și faptul că utilizează, ca suport pentru pictură, unele materiale la care puţini artişti se gândesc: doage de butoaie, canaturi de ferestre, fragmente de mobilier etc. Toate aceste obiecte, aparent nefolositoare, sunt refolosite și transformate în valoroase exemplare care lasă o impresie deosebită privitorului.
Meșterul iconar a pictat de-a lungul vremii cu mult peste 7000 de obiecte de artă religioasă tradițională, acestea fiind expuse și vândute la nenumărate expoziții din țară și străinătate.
Devotat spațiului național și spiritualității românești ortodoxe, Tezaurul Uman Viu din Vinerea, Nicolae Muntean, își mărturisește viața ca fiind exlusiv închinată artei și creației. ”Eu trăiesc prin și pentru artă. O zi în care nu am lucrat ceva, este o zi pierdută. Exist pentru a crea. Sunt neobosit în atelierul meu și sunt greu de oprit până nu termin ceea ce am început în ziua respectivă. Mă inspiră arhaicul, spiritul țăranului român și credința în Dumnezeu. Țăranul nu a fost perfect în meșteșug, de aceea tot ceea ce a confecționat el se numește lucru țărănesc, cu imperfecțiunile lui. El a urmat linia tradițiilor moștenite de la generațiile anterioare, le-a păstrat și a creat în funcție de necesități.
De exemplu: și-a făcut o lingură din lemn mai mare pentru el, fiind flămând după atâta muncă și una mai mică pentru copil, care trebuia să mănânce mai puțin. Așa sunt și lucrările mele, unele mai bune, altele mai puțin reușite, dar sunt fericit pentru fiecare lucrare terminată”, se dezvăluie meșterul iconar care a luminat, cu expoziția sa, cea de a doua ediție a Festivalului “Suflet de România”, eveniment organizat de Profi, și la care mii de oameni, producători, localnici și turiști au luat parte, după o emoționantă deschidere marcată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, alături de Alteța Sa, Principele Radu.
”Suflet de România” pe Domeniul Regal de la Săvârșin
Pe 27 și 28 aprilie, festivalul Suflet de România a oferit participanților ocazia să călătorească într-un sat atemporal, în vremea șezătorilor de altădată. În spațiul Domeniului Regal de la Săvârșin, în apropiere de Aleea Stejarilor Bătrâni, micii producători și artizani locali, printre care s-a numărat și meșterul iconar Nicolae Muntean, susținuți de Profi, au oferit spre vânzare produsele lor preparate tradițional, din ingrediente proaspete și sănătoase. Tot în cadrul festivalului Suflet de România au fost deschise ateliere pentru toate vârstele, care au facilitat experiențe pentru conectarea la satul românesc și valorile tradiționale.
„Avem un cadru încărcat de istorie, Domeniul Regal Săvârșin, un moment în care reunim mii de oameni aici pentru a se conecta unii cu alții, cu organizații care fac bine zi de zi și pe care ne mândrim să le susținem și noi, aducând la un loc mici producători, meșteșugari în ateliere deschise pentru toate vârstele, tradiții și muzică bună care să ne ajute să ne simțim bine împreună. La final, toate aceste experiențe frumoase dau energie pentru a face și mai mult și pentru a crede în România bună în care fiecare dintre noi să pună suflet în continuare”, a declarat Gabriela Sîrbu, Corporate Sustainability Director, Profi.
Inițiativa Profi este parte a acordului tripartit “Creștem Comunități”, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții “Mihai I” din Timișoara și lanțul de magazine Profi, pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc.
Tradiție pentru susținerea producătorilor locali
Pentru Profi implicarea în comunitate este o tradiție căreia îi dedică timp și resurse, inclusiv Raftul cu Bunătăți Locale, cel mai amplu program de susținere a micilor producători locali artizanali. Dincolo de prezența la Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele selectate Profi, micii producători locali își spun poveștile și își prezintă oferta și pe cea mai amplă platformă națională de promovare a lor, Via-Profi.ro, prin intermediul căreia oricine poate porni într-o călătorie plină de savoarea gusturilor din România.
Cu 28.000 de angajați în mai bine de 1.713 de magazine proprii si Partener prezente în peste 850 de localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,2 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine. Mai bine de 94% din aceste produse provin de la furnizori din România.