‘Am beneficiat de un program al UE de 40 de milioane de euro, inclusiv pentru aceasta… Discutăm şi cu partenerii ucraineni şi cu fraţii noştri români pentru că ei au sisteme mult mai performante. Aceste două incidente (survolarea spaţiului aerian moldovean de rachete ruseşti şi doborârea unei rachete lângă Naslavcea) ne-au arătat foarte clar – şi pentru cei care nu vor să recunoască – că este un moment foarte complicat’, a afirmat Igor Grosu miercuri seara într-o emisiune la Jurnal TV.
‘Neutralitatea nu te apără de rachete (…) dar ea trebuie apărată… Noi suntem obligaţi să apărăm spaţiul nostru aerian. Lucrul acesta o să-l facem chiar dacă opoziţia va ţipa… Trebuie să avem grijă de spaţiul nostru aerian…’, a insistat şeful parlamentului.
Republica Moldova este vizată de un val de atacuri cibernetice fără precedent şi acestea provin din Federaţia Rusă, a declarat Grosu.
‘Atacurile cibernetice fără precedent au început în toamna anului trecut. Un asemenea val de atacuri n-am avut în istoria Republicii Moldova şi a fost vizată nu doar corespondenţa demnitarilor, ci întregi sisteme informatice… Ţintă a atacurilor a fost întreaga infrastructură critică. Evaluările noastre arată că ele vin din Federaţia Rusă’, a afirmat şeful legislativului moldovean.
Potrivit lui, ‘ultimele vin tot de acolo, este convingerea mea. Ele nu trebuie privite separat şi vizează parcursul nostru european’.
În opinia sa, Federaţia Rusă, serviciile secrete ruse înţeleg că Republica Moldova este foarte hotărâtă de a face parte din UE, iar statutul de candidat a întărit această perspectivă, de aceea ele recurg la ultima oportunitate, ‘ultima carte’, în această iarnă.
‘Sunt convins că, după această iarnă, dependenţa blestemată pe care am avut-o timp de 30 de ani de zile – energetică, informaţională, pieţe de desfacere – n-o să mai fie ca înainte. Să nu permitem destabilizarea situaţiei, să nu înghiţim gogoşile cu gaz ieftin sau pe degeaba, nu există aşa ceva’, a spus demnitarul moldovean.
Igor Grosu a mai anunţat că un proiect de lege privind Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), care va oferi instrumente suplimentare în lupta cu spionajul, va fi înregistrat în curând în legislativ. Republica Moldova este ‘doldora de spioni ai Federaţiei Ruse’, spune el, adăugând că vor exista noi amendamente care vor înăspri legislaţia privind infracţiunile ce ţin de trădare de patrie, activitatea în interesul altor state.