Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.
Raportul mai aăta că instalatiile electrice se exploatează cu defectiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se genereazi supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.
În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.
După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.
Un incendiu a avut loc vineri dimieață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în secția ATI.