„Popoarele Rusiei. Moldovenii”, se intituleaza postarea de pe „Casa Rusa”. In postare se sustine ca moldovenii erau considerati „italieni rusi” in perioada sovietica.
„Placinta, invartita, mamaliga… Daca auziti aceste cuvinte pentru prima data, cu siguranta nu sunteti familiarizati cu bucataria nationala moldoveneasca. Iar aceasta bucatarie ocupa un loc aparte in cultura moldoveneasca. ”luatul de placinta trebuie sa fie atat de subtire, incat sa se poata citi ziarul prin el”, – invata tanara generatie de moldoveni.
In perioada sovietica, acesti oameni erau considerati italieni rusi pentru limba lor frumos cantata si marea lor dragoste pentru vin. Atitudinea lor fata de muzica poate fi comparata cu fanatismul. In conformitate cu traditia, ei folosesc instrumente care nu au egal in lume. Instrumentul de suflat nai pare foarte special, care poate fi format din 8 sau mai multe tuburi. O alta particularitate a moldovenilor este traditia de a boteza. Daca in Rusia un copil are o singura nasa si un singur nas, moldovenii pot avea patru sau cinci nase. Din acest motiv, sarbatorile de familie au loc, de obicei, cu un numar mare de invitati si un ospat bogat”, se afirma in postarea de pe „Casa Rusa”.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat luni o noua doctrina de politica externa edificata in jurul conceptului „Lumea rusa”, notiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica interventia in afara tarii in sprijinul vorbitorilor de limba rusa, noteaza Reuters, citata de Agerpres.
Cele 31 de pagini de „politica umanitara”, publicate la peste sase luni de la declansarea razboiului in Ucraina, afirma ca Rusia ar trebui „sa protejeze, sa salveze si sa promoveze traditiile si idealurile Lumii ruse”.
Desi prezentata ca un fel de strategie de „soft power”, aceasta consacra, insa, in politica externa oficiala idei legate de politica ruseasca si religie pe care unii adepti ai liniei dure le-au folosit pentru a justifica ocuparea de catre Moscova a unor parti din Ucraina si sprijinul pentru entitati separatiste pro-ruse din estul tarii.
„Federatia Rusa ofera sprijin compatriotilor sai care traiesc in strainatate in indeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor si pastrarea identitatii lor culturale ruse”, sustine noua doctrina de politica externa.
In document se subliniaza ca legaturile Rusiei cu compatriotii sai din strainatate i-au permis „sa-si intareasca pe scena internationala imaginea de tara democratica care lupta pentru crearea unei lumi multipolare”.
De asemenea, se mentioneaza ca Putin insista de multi ani asupra a ceea ce el considera a fi soarta tragica a aproximativ 25 de milioane de etnici rusi care s-au trezit traind in afara Rusiei in noi state independente dupa ce Uniunea Sovietica s-a prabusit in 1991, un eveniment pe care l-a numit o „catastrofa geopolitica”.
Rusia a continuat sa priveasca fostul spatiu sovietic, de la tarile baltice pana in Asia Centrala, ca pe o legitima sfera de influenta – o notiune respinsa vehement de multe din aceste tari, dar si de Occident.
Noua politica afirma ca Rusia ar trebui sa intensifice cooperarea cu natiunile slave, cu China si India si sa-si consolideze pe mai departe legaturile cu Orientul Mijlociu, America Latina si Africa.
In document mai scrie ca Moscova ar trebui sa-si aprofundeze si mai mult legaturile cu Abhazia si Osetia, doua regiuni georgiene recunoscute ca independente de Moscova dupa razboiul sau impotriva Georgiei din 2008, precum si cu cele doua entitati separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele republici Donetk si Lugansk.