Aproximativ 7.000 de manifestanți au denunțat creșterile abrupte de prețuri, în special la gazul cumpărat din Rusia. Ei au cerut demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului său.
Protestele, organizate de partidul politicianului de opoziție exilat Ilan Shor, subliniază cea mai serioasă provocare politică la adresa lui Sandu de la victoria sa zdrobitoare în alegerile din 2020, obținută pe o platformă proeuropeană și anticorupție.
Dar Maia Sandu și guvernul ei, susținut de o mare majoritate parlamentară, par să nu fie în pericol de a cădea pentru moment în ceea ce este una dintre cele mai sărace țări din Europa, blocată între Ucraina și România, membră a Uniunii Europene.
Demonstranții au protestat în piața centrală a Chișinăului în patru coloane, dar poliția i-a ținut la distanță de parlament și de reședința președintelui.
Trei partide mai mici, inclusiv comuniștii moldoveni, s-au alăturat pentru prima dată protestului. Activiștii au instalat o tabără de câteva zeci de corturi lângă biroul procurorului, la cinci zile după ce poliția a îndepărtat fără incidente o tabără mult mai mare în fața parlamentului.
Shor, condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari, a făcut apel la protestatari prin Skype din Israel să facă presiuni pentru alegeri anticipate “pentru ca la putere să vină oameni capabili să facă viața ușoară pentru Moldovagaz”.
Aceasta a fost o referire la dificultățile pe care le întâmpină Moldova în asigurarea și plata gazului de la Gazprom – guvernul s-a plâns săptămâna trecută că gigantul rus a refuzat să spună ce volum de livrări va furniza luna viitoare.
Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30% și a insistat ca Moldova să achite datorii restante în valoare totală de 709 milioane de dolari.