”Mario Iorgulescu, judecat de un complet sensibil la „drepturile infractorilor”.
Trei magistrați care s-au exprimat în favoarea aplicării deciziilor Curții Constituționale pe tema „marii prescripţii”, prin care au scăpat de pușcărie mii de infractori, vor soluționa recursul în casație depus de avocații lui Mario Iorgulescu. Din complet face parte judecătoarea Lia Savonea, fostă șefă a Curții de Apel București și a Consiliului Superior al Magistraturii”, scrie Libertatea, trăgând un semnal de alarmă cu privire la imposibilul care acum devine probabil: achitarea lui Mario Iorgulescu junior, criminalului condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare după ce a ucis o persoană conducând beat și drogat.
Fugarul Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de pușcărie după ce a ucis o persoană conducând beat și drogat, așteaptă de la Înalta Curte pronunțarea unei decizii cu privire la anularea pedepsei. Recursul în casație al lui Mario Iorgulescu va fi soluționat pe data de 11 aprilie 2024 de un complet format din magistrații Adriana Ispas (președinte), Lia Savonea (judecător) și Dan Andrei Enescu (judecător), informează sursa citată.
Mario Iorgulescu va primi sentința în Italia, acolo unde a fugit înainte de începerea procesului.
Recursul în casaţie, o cale extraordinară de atac
Mario Iorgulescu, fugit în Italia, a introdus prin intermediul avocaţilor săi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o cale extraordinară de atac – recursul în casaţie – prin care încearcă să scape de pedeapsa de 13 ani şi 8 luni de închisoare primită pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.
Săptămâna trecută, în sala de judecată, avocatul lui Iorgulescu a susţinut că tânărul nu poate participa la proces, deoarece are încă din copilărie leziuni cerebrale, aşa cum arată un control efectuat în Italia cu un aparat medical performant.
“Este un aspect învederat inclusiv în faţa instanţei de apel. Este un dispozitiv medical performant, care a relevat, din păcate, aceste afecţiuni ireversibile de care suferă şi au avut un rol (în producerea accidentului – n.r.). Se află în imposibilitatea de a participa efectiv la un proces penal, că nu înţelege ce se întâmplă”, a spus avocatul la ieşirea din sala de judecată.
Ce s-a întâmplat după accidentul mortal cauzat de Mario Iorgulescu: Gino Iorgulescu l-a scos din țară
Mario Iorgulescu este fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, care imediat după producerea accidentului mortal din 2019 și-a trimis fiul în Italia.
Mario Iorgulescu se află internat într-o clinică privată din Italia, părinţii săi reuşind să-l scoată din ţară cu un avion privat, imediat după accident. El nu a fost audiat de către procurori sau magistraţi, în timpul urmăririi penale sau desfăşurării procesului în instanţă.
În octombrie 2023, Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.
Iniţial, el primise la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti) o condamnare de 15 ani şi 8 luni, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel Bucureşti la 13 ani şi 8 luni de închisoare.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia Tribunalului prin care Mario Iorgulescu trebuia să plătească către doi membri ai familiei bărbatului ucis de el în accident sumele de 200.000 euro – daune morale şi 100.000 lei daune materiale, urmând ca aceste daune să fie achitate de societatea de asigurări CITY INSURANCE SA, societate care se află însă în faliment.
Fimul accidentului mortal provocat de Iorgulescu junior
Agerpres a sintetizat Fimul accidentului mortal provocat de Mario Iorgulescu junior.
În seara zilei de 8 septembrie 2019, tânărul participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, unde a consumat alcool. La un moment dat, află că fosta sa iubită, de care tocmai se despărţise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. Martorii povestesc că el s-a certat continuu la telefon cu fosta iubită, era nervos şi ţipa, însă i-a promis gazdei că nu se va urca la volan în starea în care se afla.
La terminarea petrecerii, în jurul orei 2,50, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, el s-a urcat în maşina sa, un Aston Martin model DBS, şi a plecat spre Capitală.
A intrat în Bucureşti prin Chitila, circulând cu viteze cuprinse între 140 km/h şi 164 km/h (momente surprinse de camerele video de pe traseu), în intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi Strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h, după care a accelerat până la 162 km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I. Ulterior, a urcat cu maşina pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism condus de un bărbat, care a decedat pe loc.