Autoritățile americane de la frontiera cu Mexicul au reținut, de la începutul anului și până în prezent, 2.217 de imigranți ilegali români, mulți dintre ei de origine romă, numărul fiind net superior valorilor din anii precedenți, când doar 266 de imigranți în 2020 și 289 în 2019, au fost prinși ieșind ilegal din Mexic, potrivit datelor furnizate de către oficialii SUA.
Conform Agenției Reuters, sosirile actuale sunt de departe cele mai ridicate din 2007, primul an pentru care sunt disponibile datele privind cetățenia imigranților, sute de migranți de etnie romă trecând ilegal granița dintre Mexic și SUA în ultimele săptămâni, în căutare de azil, fie pe jos, urmând rutele călăuzelor mexicane, fie traversând râul Rio Grande, dinspre Mexic către Texas, pe plute improvizate.
Potrivit polițiștilor de frontieră americani, romii din România se remarcă foarte ușor prin faptul că poartă pantofi eleganți, treninguri și fuste, explicând, în momentul în care sunt abordați de autorități, că fug din rasismul la care sunt supuși în România și vor să caute azil în Statele Unite.
Conform rapoartelor, procedura la care apelează migranții români este una relativ simplă: zboară de la Paris la Mexico City ca turiști, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi contactează rețelele de contrabandiști mexicani, care îi duc cu autobuzul până la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta.
Profitând de momentul fast al coroborârii guvernării progresiste din Statele Unite cu faptul că romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa, cu o istorie îndelungată de excluziune socială și discriminare, sute de romi din România au fost văzuți în ultimele săptămâni traversând, în diferite puncte, frontiera Mexicului cu Texasul, în grupuri de 10 -15 persoane care fac parte din aceeași familie.
Margareta Matache, directorul Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, citată de Reuters, a declarat că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și circumstanțe economice cumplite, alimentate parțial de pandemia COVID-19. “În prezent, programele SUA și proiectele publice oferă speranță pentru politici mai umane și mai juste, inclusiv pentru imigranți”, a spus Matache, adăugând faptul că „ei (imigranții romii) caută o viață mai bună într-un loc în care nu sunt expuși violenței, discriminării și lipsei de respect”.
Potrivit unui studiu din 2016 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, efectuat pe un eșantion de aproape 8.000 de romi din nouă țări europene, aproximativ 80% din populația romă trăiește sub pragul național de sărăcie, majoritatea celor care locuiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, confruntându-se cu prejudecăți și discriminare în Europa și în întreaga lume.
Autoritățile române au declarat, potrivit Reuters, că nu au fost notificat de către Statele Unite cu privire la cetățenii reținuți, însă au precizat că oficialii Ambasadei României au contactat autoritățile locale după ce au citit rapoartele mass – media.