Cum a reușit un român să „spargă” sistemul
Fiind pasionat de matematică și având destule lipsuri financiare în comunism, eroul poveștii noastre și-a încercat șansa la loto după ce a analizat lucrări despre probabilități scrise de celebrul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.
După ani buni de cercetare și multe, multe calcule, Mandel a scris un algoritm pe care l-a denumit „condensare combinatorică.
„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea Mandel în 1994, în singurul interviu acordat presei româneşti, apărut în Ziarul Bursa. Acesta a transmis că poate oricând să ghicească 5 din cele 6 numere câștigătoare la o extragere loto.
Banii i-au permis să emigreze
Ștefan Mandel a recunoscut că primul succes s-a bazat mai mult pe noroc. În 1964, acesta a câștigat 78.783 de lei, suma care la acea vreme reprezenta o avere. Cu acei bani a reușit să fugă de comunism și să iasă din țară.
„Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.
Metoda nu mai funcționează
După ce a ajuns pe tărâmul cangurilor, în Australia, românul și-a transformat algoritmul într-o afacere. Ștefan Mandel a înțeles repede că și dacă ar cumpăra toate variantele posibile la 6 din 40, adică 3.838.380 la număr, premiul oferit ar fi fost peste suma totală pe care urma să plătească pe bilete.
În 2022, tactica lui Ștefan Mandel nu mai poate fi aplicată. Asta pentru că numărul de combinații a crescut semnificatif.
„Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală”,