Antoaneta Elena Voicu este originară din Pitești și era doctorul cu cea mai mare experiență de la secția ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală, unde lucra de aproape 16 ani.
Medicul a povestit, exclusiv pentru ”Adevărul”, ce s-a întâmplat după ce a atras atenția asupra morților suspecte de la spital.
”Când am aflat despre ce se întâmpla la secția de Terapie Intensivă, am sfătuit personalul din secție să spună adevărul şi să aibă teamă, să se ducă la Parchet și să spună adevărul legat de ceea ce se întâmpla. Sunt doctor și nu aș fi putut să tac, pentru mine pacientul este cel mai important. Iar adevărul va ieși cu siguranță la iveală”, a declarat pentru “Adevărul” doctorița Antoaneta Elena Voicu.
Numai că după ce au apărut detalii despre decese suspecte ale pacienților de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, au început șicanele, acuzǎ Antoaneta Elena Voicu.
”Imediat după apariția scandalului, șefa de la ATI și conducerea spitalului au declanșat o campanie de hărțuire și denigrare împotriva mea. Cele două doctorițe, aflate acum în arest au făcut sesizări împotriva mea la Colegiul Medicilor să mi se retragă dreptul de liberă practică. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Iar sesizările au fost făcute pentru simplul fapt că am vrut să se afle adevărul. Și eu am făcut ulterior sesizări la Colegiul Medicilor, încă nu am primit răspuns. Voi merge până în pânzele albe. Voi merge și la CEDO dacă trebuie”, mai spune Antoaneta Elena Voicu.
Doctorița care a reclamat neregulile de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București este avertizor de integritate de mai mulți ani.
Ea a dezvăluit și motivul pentru care a fost concediată: ”Pentru că aș fi spus unei infirmiere să facă curățenie într-o toaletă. Am contestat decizia de concediere, iar dosarul se află acum pe rolul Tribunalului București. Încă nu a fost stabilit un termen, deocamdată”.
Ancheta procurorilor privind morțile suspecte a început în aprilie 2024, după ce directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” l-a anunțat pe manager că o asistentă a semnalat că în intervalul 4-7 aprilie 2024 în secția Anestezie și Terapie Intensivă s-au produs nu mai puțin de 17 decese, asistenta indicând drept cauză a acestor decese numeroase reducerea dozei de Noradrenalină, un medicament ce susține tensiunea arterială a pacienților din ATI.
Au fost demarate trei anchete: spitalul a demarat propria anchetă administrativă, Corpul de control al Ministrului Sănătății a început de asemenea o anchetă, iar Colegiul Medicilor a decis, la fel, să cerceteze cazul. Culmea e că toate cele trei anchete au concluzionat că informațiile care semnalau decese suspecte nu se susțin.
În schimb, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au mers cu cercetările în continuare, iar cercetările au dus până acum la arestarea a două doctorițe.