”Am impresia că anume actualele autorități ale R. Moldova crează pericol pentru securitatea propriei țări și a regiunii. Noi doar am spus, dacă ei vor continua această retorică, noi vom răspunde la aceste declarații, noi putem asta. În repetate rânduri am reacționat la astfel de declarații, care, evident, sunt lansate pentru a face pe plac sponsorilor occidentali, care împing Chișinăul la ridicarea gradului de rusofobie și nu reprezintă interesele cetățenilor țării, care își doresc păstrarea relațiilor cu Rusia. Asta și este o amenințare la adresa securității R. Moldova, când ei destabilizează situația internă cu asemenea declarații. Asta fac ei, ațâță spiritele, pornesc oamenii unul împotriva altuia folosind factorul rusofobiei. Acest lucru se află în afara legii, eticii și moralei, dar și în afara securității” a declarat Zaharova la conferința de presă săptămânală.
Purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc nu a ezitat să o atace, din nou, pe Maia Sandu.
”Despre faptul că autoritățile moldovenești au reușit să îndeplinească instrucțiile Occidentului vorbește nu doar susținerea masivă a Vestului, ci și decorația primită recent de Maia Sandu pentru eforturile pentru dezvoltarea democrației și lupta împotriva agresiunii ruse. Cum credeți, despre ce este vorba? Este vorba despre două premii. Primul este Premiul pentru democrație Madeleine K. Albright din partea Institutul Democrat Național din SUA și al doilea este Premiul România Europeană, decernat de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Îngrijorează faptul că autoritățile moldovenești continuă să folosească retorica anti-rusă pentru a distrage atenția populației sale de la problemele actuale provocate de politica dusă de guvernare. O asemenea linie de comportament nu corespunde cu interesele cetățenilor moldoveni și relațiilor moldo-ruse” a notat Zaharova.
Declarațiile sale vin ca reacție la afirmațiile președintelui Maia Sandu din cadrul conferinței ”Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, organizată săptămâna trecută de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană la Cluj. Atunci, șeful statului a afirmat că invazia rusă în Ucraina amenință și securitatea R. Moldova, dar și pe cea regională.
Amintim că, de la începutul războiului din țara vecină, mai mulți generali și oficiali ruși au indicat drept prioritate formarea unui coridor prin sudul Ucrainei până în Transnistria, teritoriu separatist al R. Moldova pe care staționează ilegal trupe rusești încă din 1992, atunci când Moscova a invadat R. Moldova și a ucis sute de oameni în războiul de pe Nistru.