Ședința Curții Constituționale privind validarea referendumului a început la ora 10:15. Înainte de aceasta, reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), printre care se numără fostul șef de stat Vladimir Voronin, dar și ai Blocului Victorie, precum Marina Tauber și Alexei Lungu, apropiați ai lui Ilan Șor, au început să protesteze în fața instituției.
„Jos Manole, jos decizia Curții”, scandează manifestanții.
Cu o zi înainte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că numărul moldovenilor care susțin aderarea țării la UE este mult mai mare în realitate, dar votul acestora a fost influențat de mita electorală oferită de oligarhul fugit la Moscova, Ilan Șor.
,,Curtea Constituțională va lua decizia, dar pentru mine este foarte clar că votul cetățenilor, în pofida acestor fraude și în pofida acestei campanii de dezinformare, a fost evident. Eu cred că votul pro a fost la cel puțin 60%, dar avem documentat un vot care este majoritar. Sper că decizia Curții va confirma decizia majorității cetățenilor. Acest referendum a venit să confirme voința cetățenilor, așa încât autoritățile să poată să meargă mai departe cu aceste negocieri și să putem să le finalizăm cât mai repede, în următorii câțiva ani”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni a Jurnal TV.
Ședința magistraților Curții Constituționale are fără participarea jurnaliștilor, fiind transmisă online, inclusiv pe pagina web a structurii: www.constcourt.md.
Anterior, Alexandru Bot, expert în domeniul justiției și dreptului al Comunității WatchDog.md, a analizat pentru „Adevărul” ce hotărâre ar putea lua magistrații Curții Constituționale (CC), subliniind că judecătorii nu au argumente plauzibile pentru a refuza validarea rezultatului pozitiv al referendumului.
În data de 20 octombrie, moldovenii au participat la primul scrutin al alegerilor prezidențiale, dar și referendumul republican constituțional privind aderarea țări la UE.
Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a denunțat ,,un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea a subliniat că ,,bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300 de mii de voturi. Cu toate acestea, prima bătălie din această luptă a fost câștigată, iar din această experiență trebuie învățăt ceva.
Maia Sandu s-a referit la referendumului republican constituțional pentru care 50.38 % dintre moldoveni au votat ,,da”, iar 49.62 % au votat ,,nu”, ei răspunzând la întrebarea ,,Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, arată datele prezentate de Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Drept urmare, plebiscitul pro-european a câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, ceea ce reprezintă o victorie uriașă pe fondul războiului hibrid al Rusiei, rezultatele demonstrând că ,,democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, potrivit purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.