„Moscova nu are cum să ajungă în Republica Moldova, în primul rând pentru că Ucraina este scutul nostru şi Ucraina rezistă şi va rezista, în al doilea rând pentru că Republica Moldova are prieteni puternici şi pentru că Republica Moldova a ales să fie de partea lumii libere. Ce vrea să facă Moscova? Înţelegem cu toţii. Moscova vrea să destabilizeze situaţia în Republica Moldova. Moscova vrea să sperie cetăţenii Republicii Moldova, mai ales că în acest an s-ar putea să avem un referendum, cel puţin asta este propunerea mea şi sper că Parlamentul de la Chişinău să o sprijine, să avem un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acest context, evident, cu cât mai mulţi paşi facem noi spre Uniunea Europeană, cu atât mai îndârjită este Federaţia Rusă să ne creeze piedici, să intimideze, să sperie cetăţenii noştri’, a afirmat Maia Sandu la Digi 24.
Președinta Republicii Moldova spune că Moscova încearcă să destabilizeze țara în special prin războiul informatic sau prin cumpărarea de politicieni și voturi așa cum s-a întâmplat la alegerile trecute. „Kremlinul nu are cum să ne dea nouă lecții de democrație”.
Întrebată dacă nu se teme pentru viața ei, Maia Sandu a declarat că toți cei din R. Moldova fac tot ce este necesar pentru țară.
Referitor la provocările din Transnistria, ea spune că liderii locali au dorit mai mulți bani doar, iar Moscova nu are un spațiu prea mare de manevră și doar profită de astfel de evenimente pentru destabilizare.
Apel pentru susținerea Ucrainei
Sandu a reluat apelul pentru un sprijin sporit pentru Ucraina ca să poată câștiga acest război și a se evita și mai multe pierderi de vieți umane.
„Riscurile sunt mari pentru toţi, pentru că în momentul în care o ţară – şi în acest caz Federaţia Rusă – îndrăzneşte să atace o altă ţară independentă, suverană, aşa cum este Ucraina şi dacă această agresiune nu este oprită şi dacă nu se transmite un mesaj foarte clar că nu poate fi acceptată o asemenea acţiune din partea Federaţiei Ruse, atunci riscăm să vedem acţiuni similare din partea altor ţări în diferite regiuni ale lumii. Deci, acest război nu este doar despre independenţa, suveranitatea, despre încălcarea hotarelor recunoscute internaţional ale Ucrainei. Este despre sistemul internaţional la care noi cu toţii am subscris şi în conformitate cu care trebuie să fie respectate hotarele tuturor statelor, indiferent de mărimea lor”, a declarat Maia Sandu, potrivit News.ro.
Ea a adăugat că este foarte important ca Ucraina să câştige acest război.
„De aceea este foarte important ca Ucraina să câştige acest război, iar pentru asta este tare important ca toată lumea să înţeleagă şi să susţină Ucraina şi nu doar lumea liberă. Deci nu vorbim aici doar despre ţările democratice. Toate ţările care vor ca hotarele lor să fie respectate, trebuie să fie interesate ca Ucraina să câştige acest război”, a mai transmis preşedintele Republicii Moldova.
1 milion de cetățeni moldoveni au pașapoarte românești
Desi a spus că nu are cifre exacte, Sandu spune că peste 1 milion de cetățeni moldoveni au și pașaport românesc, „iar asta spune multe”.