Cei doi oficiali au vorbit despre cooperarea dintre cele două țări, în special, în 2022, un an extrem de greu pentru Republica Moldova, lovită de cea mai gravă criză energetică din istoria sa.
„Mi-am exprimat recunoștința pentru răspunsul rapid și necondiționat al României de a ne ajuta să depășim cea mai mare criză energetică din istoria țării. Livrările de energie electrică și păcură în această perioadă critică ne-au fost salvatoare”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, președinta Republicii Moldova a ținut să mulțumească părții române pentru pentru sprijinul bugetar direct de zece milioane de euro, acordat prin Platforma de Sprijin pentru Moldova. Iar la final, a declarat că relațiile noastre cu România sunt mai strânse decât oricând.
,,Iar în anul care vine ne dorim să fim și mai aproape, și să valorificăm mai multe oportunități de dezvoltare pentru ambele părți. „Avem pe agendă importante proiecte de infrastructură și de integrare economică, pentru a crește volumul investițiilor și al comerțului. Mizăm pe România pentru interconectarea sistemelor electroenergetice. Ne dorim să pornim cât mai repede construcția podului Ungheni-Ungheni și să facem operațional podul Leova-Bumbăta. Vrem să simplificăm conexiunile rutiere, iar astfel, și pe cele între oameni”, a precizat șefa statului moldovean.
Bogdan Aurescu: România va fi alături mereu de Republica Moldova
La rândul său, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu ,,a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent”.
Acesta a menționat și „demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova”.
În data de 19 decembrie, Bogdan Aurescu a întreprins o vizită la Chișinău, unde a avut întrevederi cu omologul său moldovean, cu premierul, precum și cu șeful Parlamentului Republicii Moldova.
Bogdan Aurescu a fost în Republica Moldova și în vara anului 2021, fiind astfel primul oficial al Uniunii Europene care a vizitat țara după alegerile anticipate din 11 iulie.