”Trebuie să rămânem solidari și uniți. Vă îndemn să nu ne lăsăm manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea, să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră. Indiferent de limba pe care o vorbim, de preferințele noastre politice, suntem cu toții cetățenii Republicii Moldova”, este apelul președintelui Moldovei, Maia Sandu, adresat cetățenilor Republicii, într-un moment deosebit de tensionat avându-se în vedere escaladarea conflictului ruso – ucrainean.
Președinta se arată încrezătoare că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice, costurile războiului constituindu-se într-un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească.
”Pentru Republica Moldova, pacea și stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Ele ne permit să ne concentrăm pe soluționarea problemelor țării și ale cetățenilor. În aceste zile, însă, suntem cu ochii pe Ucraina. Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund. Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea.
Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri. În asemenea momente, trebuie să rămânem solidari și uniți (…) Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”, a fost mesajul președintelui Moldovei.
Propaganda lui Putin, în vizorul oficialilor moldoveni
Apelul Maiei Sandu este a doua referire oficială și explicită, în ultimele zile, la propaganda toxică și manipulatorie a Kremlinului. Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a considerat că dezinformarea în rândul populației este ”un produs al propagandei de import”, Parlamentul asumându-și o sarcină extrem de importantă: ”Chiar acum muncim la un proiect de lege, cu amendamente, care să vină să contracareze, să oprească propaganda Rusiei”, a punctat președintele Parlamentului.
Potrivit deputatului, în curând, televiziunile străine care retransmit canale străine vor trebui să aibă produse proprii.
„E vorba și de condiții care să presupună obligativitatea dezvoltării produsului autohton, nu pur și simplu cumperi dreptul de a retransmite și dai, nu știu, divertisment, muzică, talk-show-uri șamd. Nu. Dacă vrei, bunăoară, să beneficiezi de piața de publicitate, să ai acces la acest buget, sau să beneficiezi de anumite facilități, trebuie să ai produs local, trebuie să respecți corectitudinea opiniilor, să ceri opinia celui care este vizat și așa mai departe. Noi, pe de o parte, am venit cu o nouă componență a Consiliului Audiovizualului, sperăm în curând să înceapă a funcționa, au tot suportul din partea Legislativului, dar venim și cu acest instrumentar, mă refer la legi, pentru a diminua din propagandă. Pentru că, la capitolul propagandă avem propagandă, fake-uri, da, în campania de vaccinare, împotriva UE, împotriva României, trebuie să o spunem și așa…”, a mai spus Grosu.
[…] […]