„În 1992 ne-am confruntat cu un război tragic în regiunea transnistreană din țara noastră. De trei decenii încercăm să reparăm consecințele acelui conflict și să reintegrăm țara noastră. Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană are efecte negative asupra unității și a securității în țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și distrugerea munițiilor de la depozitul de la Cobasna”, a spus Maia Sandu.
Președinta a declarat că invazia din Ucraina afectează țara noastră, atât din punct de vedere economic, cât și a securității energetice. Ea a menționat însă că în pofida acestor provocări, țara noastră va continua să implementeze reforme menite să aducă Moldova în marea familie a Uniunii Europene.
„Republica Moldova este o țară care își dorește pacea, reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint cetățenii Moldovei, care indiferent de ce limbă pe care o vorbim – română, rusă, ucraineană sau găgăuză, indiferent de preferințele politice indiferent unde locuim pe malul stâng sau drept al Nistrului, cu toții ne dorim pace. Suntem determinați să aducem Moldova în Uniunea Europeană, astfel încât fiecare moldovean să aibă standarte moderne și mai multe oportunități economice acasă. Aceasta este unica cale ca să se dezvolte ca o democrație consolidată în aceste timpuri grele”, a spus Maia Sandu.